×

Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ

Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) 06.12.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bugüne kadar MERSİS üzerinde hazırlanan şirket sözleşmeleri kurucular ya da temsilcileri tarafından imzalandıktan sonra noterden onaylanmış suretleri ilgili ticaret sicili müdürlüğüne iletilmekteydi.

 

Söz konusu Tebliğ ile birlikte, Şirket kurmaya teşebbüs eden tüzel veya gerçek kişilerin şirket sözleşmelerinin ve imza beyannamelerinin noter huzurunda düzenlenme imkanının yanında bizzat kendilerini ya da temsilcileri tarafından, Ticaret Sicil Müdürlüğünde de düzenlenme imkanı getirilmiştir.

 

Tebliğe göre; Kurucular veya temsilcileri, Sözleşmenin imzalanması için şirketin kurulacağı yer müdürlüğünde hazır bulunur. Kurucu veya temsilcinin okur-yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde, sözleşmeler noter huzurunda imzalanır.

 

 

Başvuruda İstenecek belgeler;

 

Kuruluş sözleşmesinin ilgili yer müdürlüğünde bizzat kurucular tarafından imzalanması halinde

 

Kurucular Türk vatandaşı ise geçerli kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi,

 

Kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart,

 

Kurucular yabancı uyruklu ise geçerli bir pasaport,

 

Kuruluş sözleşmesinin ilgili yer müdürlüğünde kurucu adına temsilcinin imza atacak olması halinde; sıfat ve yetkileri ile işlemi yapmaya izinli olduklarını gösterir belge ve ilgili kişilerin geçerli kimlik belgeleri, 

 

Kurucu adına vekilinin imza atacak olması halinde; vekaletname düzenlemeye yetkili makam veya noterce onanmış vekaletnamenin aslı,

ibraz edilmesi gerekecektir.

 

 

Sözleşmenin İmzalanması;

 

Sözleşmenin MERSİS’ten alınacak nüshası kurucular veya temsilciler tarafından müdür huzurunda imzalanır ve sözleşme nüshalarının her sayfası müdür tarafından imzalanarak mühürlenir. Nüshaların son sayfasına işlem tarihi yazılı ve tarih kaşesi basılır. İmza onay belgesi müdür tarafından imzalanır. Söz konusu belge mühürlenir ve sözleşmenin arkasına eklenir.

 

İmzalanan ve mühürlenen sözleşmenin bir nüshası müdürlükçe alınır ve şirketin tescil başvurusu ile birleştirilerek dosyasında saklanır. Kalan Sözleşme nüshaları ilgililere teslim edilir.

 

İmzalanan sözleşmenin, sicil müdürü nezdinde gerçekleştirilen onay tarihinden itibaren 3 ay içinde tescili için başvuruda bulunulmaması halinde, sözleşmede imzası bulunanların şirket kurma iradelerinin devam ettiğine dair beyanda bulunmaları gerekir. Kurucuların bu beyanı sözleşmenin arkasına eklenir.

 

İmza Beyanı

 

Şirket kuruluş ve ticari işletme açılışı işlemlerinde Ticaret Sicil Müdürlüklerine ibraz edilmesi zorunlu olan imza beyannameleri de Ticaret Sicil Müdürlükleri tarafından düzenlenebilir. İmza beyannamesini imzalayacak olan imza yetkililerinin Ticaret Sicil Müdürü nezdinde hazır bulunmaları şarttır.

 

Sicil Müdürlüğünden alınacak Hizmet Bedeli

 

Sözleşmenin imzalanması, düzeltme beyanı, irade beyanı ve imza beyannamesi ile sözleşmenin tescili işlemlerinden alınacak hizmet bedeli asgari ücretin yüzde onundan (2016 yılı için 164,70-TL) fazla olamaz. İşlemlerin birlikte veya ayrı ayrı yapılmasına bakılmaksızın bu hizmetler için tek hizmet bedeli tahsil edilir.

 

Tebliğ 06.12.2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi