×

İhracat Desteklerinde Düzenlemeler Yapılmasına Dair 8191 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı.

 

8191 Sayılı ” İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”  Cumhurbaşkanı Kararı, 23.02.2024 tarih ve 320469 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması amacıyla tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması ve markalaşmasının desteklenmesine yönelik giderler ile ihracatımızın sürdürülebilir artışının sağlanması için gerekli diğer faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)’ndan karşılanmasını düzenlemek amacıyla belirlenen usul ve esaslar, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar’da düzenlenmiştir.

 

8191 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamına, yeşil mutabakata uyum projesi alınmış ve Ticaret Bakanlığı tarafından şirketlere sağlanacak desteğe dair düzenlemelere yer verilmiştir.

 

İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 8191) ile yapılan değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir;

 

  • “Sezonluk Fuar” tanımı getirilerek, “aynı takvim yılı içerisinde aynı ülkede aynı sektöre yönelik aynı isimle” farklı tarihlerde düzenlenen fuarların ikisine katılımın tek bir fuar katılımı olarak değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bu haktan 3 kere yararlanmak mümkündür. Bu sayede bir takvim yılında destek alınabilecek azami fuar sayısı 5’ten 8’e yükselmiştir.

 

  • Üretici-imalatçı firmalar için fuar ve proje katılım teşvik esasları belirlenmiştir.

 

  • Haksız veya yersiz destek alanlara uygulanacak müeyyideler genişletilmiştir.

 

  • “Tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği” (halen destek kapsamında olan projeler ve Bakanlığa ulaşmış olan başvurular hariç) kaldırılmıştır.

 

  • Bunun yerine” Yeşil mutabakata uyum projesi desteği” getirilmiş ve bu mutabakata uyum projesi kapsamında, 5 yıl boyunca %50 oranında ve azami 10 Milyon TL’ye kadar danışmanlık gideri ödenebileceği belirtilmiştir. Bu destekten Turquality programı kapsamındaki firmalar da faydalanabilecektir.

 

  • Karar kapsamında tasarımcı şirket ve tasarım ofisi desteğinden faydalanan şirketler, bu destek süresi boyunca yurt dışı marka tescil, pazara giriş projesi, yurt dışı fuar, birim kira, tanıtım, gemi yat tasarım, Marka ve Turquality ve Ur-Ge desteklerinden yararlandırılmayacaktır.

 

  • İhracatçı birliklerine sunacakları proje kapsamında ürün pazarlama ve tanıtım harcamaları için yıllık azami 12 Milyona kadar destek sunulabilecektir.

 

  • Çok kanallı zincir mağazalara yurtdışı tanıtım, kira, marka vs. giderleri için yıllık üst limiti 56 Milyon TL’den 180 Milyona yükseltilmiş, bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl uzatılmasına imkân tanınmıştır. Şirketlerin pazara giriş belgeleri, yurt dışı fuar ve yeşil mutabakata uyum projesi desteklerinden yararlanmasına imkân tanınmıştır.

 

  • Destek süresini tamamlayıp destek kapsamı dışındaki firmalar, yeniden Turquality desteğine alınırsa bir defaya mahsus yeniden destek alabilecektir.

 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “E-İhracat Destekleri Rehberi” Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesinde kullanıma sunulmuştur.

 

Rehberde e-ihracat desteklerine yapılacak müracaatlarda izlenecek aşamalar ve dikkat edilmesi gereken hususlarda bilgiler paylaşılmıştır. bir rehber paylaşmıştır.

 

5986 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ve ilgili Karar kapsamında yayımlanan Genelge ile Genelge Ekleri kapsamında hazırlanmış yardımcı kaynak niteliğinde bahse konu rehber, 14.04.2023 tarihli E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge değişikliklerini kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.

 

Yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının, rehberin hazırlandığı tarihten sonra olabilecek mevzuat değişikliklerini dikkate alarak, mer’i mevzuat çerçevesinde başvurularını yapmaları gerekmektedir.

 

Karara dair uygulama genelgesinin Ticaret Bakanlığı tarafından kısa süre içinde yayımlanması beklenmektedir.

 

Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar’ın güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu mevzuata Bakanlığın internet sitesinden ulaşılabilmektedir.


Söz konusu rehbere ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu mevzuata ulaşmak için tıklayınız.


E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi