×

2023 Yılı Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Kullanılacak Faiz Oranı Güncellendi.

Bilindiği üzere; 27.03.2015 tarihli ve 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. Maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer indirimler” başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendine göre; finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'si, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.

 

Düzenlemeyle ilgili, Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) geniş yetkiler verilmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından, Kanun’un verdiği yetkiyi kullanılarak, 30.06.2015 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 26.06.2015 tarih ve 2015/7910 sayılı Kararnamenin Eki Kararla, %50 belirlenmiş olan genel indirim oranı farklılaştırılmıştır.

 

26.10.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 Sayılı Kanun’un 59. maddesi ile bu oranın 26.10.2021 tarihinden itibaren yurt dışından getirilen sermaye payları için %75 olarak uygulanması öngörülmüştür.

 

01.03.2023 tarihli ve 32119 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 21 Seri No.lu “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun; 10. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında, nakdi sermaye artışlarının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için indirim oranının %75 olarak uygulanması ile 05.07.2022 tarihinden itibaren yapılacak sermaye artırımları için sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanmasına karar verilmiştir.

 

Buna göre;

 

  • 05.07.2022 tarihinden itibaren yapılacak sermaye artırımları için sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanacaktır.

 

  • 05.07.2022 tarihinden önce sermaye artırımı yapan veya ilk defa kurulan şirketler söz konusu indirimden 2022 hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanmaya devam edebileceklerdir.

 

  • 05.07.2022 tarihinde yayımlanan 7417 sayılı “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 50. maddesi ile yapılan bu değişiklik hükmü, değişiklik öncesinde yapılan nakit sermaye artışları için de geçerlidir. Buna göre, önceki dönemlerde artırım yapmış ve indirimden faydalanmış olan mükellefler, geçmiş dönemlerde indirimden faydalandıkları dönem sayısına bakılmaksızın 2022 dönemi dahil 5 hesap dönemi daha indirimden faydalanabilecektir.

 

  • Mükelleflerce nakdi sermaye artışının yapıldığı hesap dönemi dâhil beş hesap dönemi boyunca kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan söz konusu indirim tutarı, herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın ve endekslemeye tabi tutulmaksızın sonraki dönemlerde indirim konusu yapılabilecektir.

 

  • Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde nakdi sermaye artışının azaltılan sermaye tutarı kadarlık kısmı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.

 

  • Sermaye azaltımı yapıldıktan sonra izleyen dönemlerde sermaye artırımına gidilmesi halinde ise şartların taşınması kaydıyla, artırılan bu sermaye tutarı için sermaye artırımının yapıldığı döneme bağlı olarak mevzuatta öngörülen süre dâhilinde indirim uygulamasından yararlanılabilecektir.

 

  • İndirim tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, sadece yıllık hesap dönemi itibarıyla bu indirimden yararlanılması mümkündür. 

 

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin, söz konusu indirim uygulamasına ilişkin “10.6. Sermaye artırımında indirim” başlıklı bölümde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları”ndan “Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)” faiz oranının dikkate alınacağı belirtilmiştir.

 

İndirim tutarının hesaplanmasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, bu indirimden; 2023 yılı kurumlar Vergisi beyannamesinde yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

 

Öte yandan, kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, izleyen hesap dönemine ilişkin geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde yer alan tablonun dipnotunda, bankaların geriye dönük düzeltmeleri nedeniyle zaman serilerinde güncelleme yapılabildiği belirtildiği için her yıl kurumlar vergisi beyannamesi hazırlanırken bu veri yeniden kontrol edilmelidir.

 

Bu hüküm uyarınca; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde açıklanan verilere göre; 2023 hesap dönemine ilişkin en son açıklanan ve %52,73 olan faiz oranı banka tarafından %53,11 olarak güncellenmiştir. 

 

Dolayısıyla, 2023 yılı faiz indirimi uygulamasında bu oran dikkate alınacaktır.

 

Oranlara ulaşmak için tıklayınız.

 

21 Seri No.lu “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

1 seri no.lu Tebliğle de Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 9 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

7417 sayılı “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi