×

İhracat ve Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Vergi ve Harç İstisnası Uygulamasına Dair Tebliğ Yayımlandı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından (İHRACAT: 2017/4)12 Seri No.lu  “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ” 18.05.2017 tarihli ve 30070 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğ, 23/12/1999 tarihli ve 99/13812 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar” ve 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ek 2. ve 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun ek 1. maddelerine istinaden ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası uygulaması suretiyle ihracatı arttırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak ve ihraç pazarlarını geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 09.08.2016 tarihli 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile "488 sayılı Damga Vergisi Kanunu" ile "492 sayılı Harçlar Kanunu"nun ilgili maddelerinde değişiklik yapılarak döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası uygulanmasına ilişkin hükümlerinde bazı düzenlemeler yapılmıştı.

 

Tebliğde; ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnasının kapsam, uygulama usul ve esaslarının belirlenmesi ve yürütülmesine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

 

Tebliğe göre; ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler çerçevesinde vergi, resim ve harç istisnasından yararlanmak isteyen firmalar, Bakanlığa müracaat ederek vergi, resim ve harç istisnası belgesi düzenlenmesi şartıyla istisna uygulamasından yararlanılabilecektir.

 

Vergi resim harç istisnası belgeleri azami 24 (yirmidört) ay süreli olarak düzenlenebilecektir.

 

Grup firmalar tarafından kullanılan kredilerde ihracat taahhüdünün, ana ortaklık veya ilgili olduğu ana ortaklığın diğer grup firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracatla kapatılabilmesi imkanı tanınmıştır. 

 

Vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin ihracat taahhütleri; belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi kaydıyla, Bakanlığın uygun görüşüne istinaden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen usuller çerçevesinde, anılan Bankanın ilgili şubesi tarafından kapatılır.

 

Ayrıca gerçek kişilerin ortağı olduğu işletmeler de grup firması olarak kabul edilebilecektir.

 

Belge süresi sona ermiş ancak belge ihracat taahhüdü kapatılmamış olan veya süresi içerisinde kapatma müracaatında bulunulmaması nedeniyle re’sen iptal edilmiş olan VRHİB’lere, 3 ay içinde başvuruda bulunulması şartıyla ek süre verilmesine imkan sağlanmıştır.

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi