×

İhracat Ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Ve Harç İstisnası Uygulamasına Dair Genel Tebliği Yayımlandı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “İhracat Ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Ve Harç İstisnası Uygulama Genel Tebliği” 18.05.2017 tarihli ve 30070 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğin amacı, ihracat ve ihracata ilişkin işlemler ile diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi ve harç istisnasına ilişkin açıklamaların yapılmasıdır.

 

Tebliğde; 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ek 2. ve 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun ek 1. maddeleri çerçevesinde ihracat ve diğer döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin damga vergisi ve harç istisnası uygulamasının usul ve esaslara ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

 

Tebliğe göre; 

 

a) İhracat karşılığı yapılacak ödemeler (ihracatın finansmanında kullanıldığının tevsiki kaydıyla prefinansman, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu çerçevesinde yapılan ödemelere ilişkin taahhütnameler ile temliknameler ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları ile genel bütçeli idarelere olan borçların mahsubu dâhil),

 

b) İhracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki,

 

c) İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar,

 

ç) Transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması,

 

d) Tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı,

 

e) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 131 inci maddesine istinaden ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj malzemesi ithali ile kati ihraç edilen mallara ait ambalaj malzemesinin geçici ihracı ve ithali,

 

f) Dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat,

 

g) Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında belgenin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat veya yurt içi alımlar,

 

ğ) Gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı,

 

ile ilgili işlemler harçtan ve bu işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar (gümrük idarelerine verilen beyannameler dâhil) damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

Vergi, resim, harç istisnası belgesine bağlanan ve aralarında yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilecek müteahhitlik, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, yap-işlet modeli çerçevesinde yapılacak yatırım projeleri, savunma projelerine yönelik faaliyetler turizm gibi diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerin bulunduğu işlemler nedeniyle, geçerlilik süresi içerisinde belgede yer alan tutarla sınırlı olmak kaydıyla, düzenlenen kağıtlara damga vergisi, yapılan işlemlere harç istisnası uygulanacaktır.

 

Dahilde işleme izni kapsamında yapılan ithalat ve yurt içi alımlar için düzenlenmiş dahilde işleme içi belgesi diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için ise bu konuda düzenlenmiş vergi, resim, harç istisnası belgesinin ibrazı üzerine, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şartıyla ilgili kuruluşlarca, başka bir belge aranmaksızın resen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

 

Dahilde işleme izin belgesi veya vergi, resim, harç istisnası belgesinin iptal edilmesi veya iptal işleminin kaldırılması veya döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi veya gerçekleştirilmemesi halinde, Ekonomi Bakanlığı tarafından bu durum işlem tarihini takip eden 30 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirilecektir.

 

Döviz kazandırıcı faaliyetlerde alınmayan damga vergisi ve harç tutarının, döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleşmeyen kısmına isabet eden tutarı, dahilde işleme izin belgeleri ve vergi, resim, harç istisnası belgelerinin iptal edilmiş olması durumunda, alınmayan damga vergisi ve harç tutarları, ceza ve gecikme faizi ile birlikte geri alınacaktır.

 

27.02.2004 tarihli ve 25386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ (Seri No:1) ve söz konusu Tebliğde değişiklik yapan Tebliğler yürürlükten kaldırılmış olup 9/8/2016 tarihinden önceki dönemlere ilişkin ihracat ve diğer döviz kazandırıcı faaliyetler bakımından söz konusu Tebliğler geçerliliğini korumaktadır.

 

Söz konusu tebliğ 01.08.2016 tarihinden uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi