×

Yurtiçi Ve Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemeleri Dahil Vergi İle İlgili Pek Çok Düzenlemeyi İçeren 7524 Sayılı Torba Kanun Yayımlandı.

7524 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 02.08.2024 tarihli ve 32619 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Söz konusu kanunla; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu , 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ve diğer pek çok kanunda önemli değişiklikler yapılmıştır.

 

Kanunla yapılan düzenlemelerin ana başlıkları ve öne çıkan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

  • Ödeme Veya İcra Emirleri Üzerine Yapılacak Ödemelerde Öncelikle Amme Alacağı Tahsil Edilmesi
  • Tekno Girişim Sermaye Şirket Hisselerinin Çalışanlara Verilmesi Halinde Ücret İstisnası
  • Ticari Kazanç ve Serbest Meslek Mükelleflerinin Gerçek Hasılatlarının Tespiti
  • Elektronik Ticaret ve Hizmet Sağlayıcılarına Bildirim Verme Yükümlülüğü Getirilmesi ve Yapılan Ödemelerin Vergi Kesintisi Kapsamına Alınması
  • Sahte Belge Düzenlemeleri Nedeniyle VUK Kapsamında Teminat Uygulamasında Değişiklik
  • Dijital Ortamda Gerçekleşen İktisadi Faaliyetlerin Takibine İlişkin Önlem Alma Konusunda Hazine Ve Maliye Bakanlığına Yetki Verilmesi
  • Kıymetli Madenlerin Değerlemesinde Değerleme Ölçüsü Borsa Rayicinin Kullanılması
  • Kayıt Dışı Faaliyet Gösterenlere Vergi Ziyaı Cezasının Arıtımlı Uygulanması
  • Vergi Aslının Uzlaşma Kapsamından Çıkarılması, Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük Cezalarının Artırılması
  • Şahsi Faaliyetlerde Kullanılan Araçlar, Özel Tekne Ve Yatlara Limanlarda Verilen Hizmetlere Uygulanan KDV İstisnası Kaldırılması
  • Bazı Malların İthalatı ve Yurt İçi Teslimindeki KDV ve ÖTV Farklılığının Giderilmesi
  • Birleşme, Devir ve Bölünme İşlemlerinde, Devreden KDV ve İade Hakkının Zamanaşımına Bağlı Olmaksızın Vergi İncelemesi Yoluyla Yeni Şirkete Devrine İzin Verilmesi
  • KDV İndirim Hakkının Kullanımının Beş Takvim Yılı İle Sınırlandırılması
  • KDV İadelerinin Vergi İncelemesi Sonucuna Göre Yerine Getirilebilmesi
  • Yabancı Devlet Ve Kuruluşlara Deprem Yardımı Nedeniyle Yapılan Teslim ve Hizmetlere KDV İstisnası Sağlanması
  • Serbest Bölgelerde Faaliyette Bulunan İşletmelere Sağlanan Kazanç İstisnasının İhracat Gelirleri İle Sınırlandırılması
  • Bazı Tütün Mamullerinden Alınmakta Olan Asgari Maktu Vergi Tutarının %20’sine Kadar Olan Sınırlama Kaldırılması
  • Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranının 0,25 Puan Artırılması
  • Yaşlılık, Malullük, Ölüm Aylığı Almakta Olan Emekliler Ve Hak Sahiplerine Öngörülen Aylık Asgari Ödeme Tutarının Yükseltilmesi
  • EYT’den Emekli Olup, Aynı İşyerinde Çalışmaya Devam Eden Sigortalılar İçin Verilen 5 Puanlık Prim Teşviki Kaldırılması
  • Yatırım Fon Ve Ortaklıklarının Taşınmazdan Kaynaklanan Kazancında İstisna Uygulaması İçin Kar Dağıtım Şartı
  • Tam ve Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Stopaj Kapsamının Genişletilmesi
  • Kamu Özel İş Birliği (Yap İşlet Devret) Modeli Projeleri Kapsamında Elde Edilen Kazançlardan %30 Kurumlar Vergisi Alınması
  • %10 Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmesi
  • %15 Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmesi
  • Yurt Dışı Çıkış Harcının Artırılması
  • Vergi Davaları İstinaf Ve Temyiz Uygulamalarında Değişiklik

 

 

Borcu Yoktur Uygulamasında Ödeme Veya İcra Emirleri Üzerine Yapılacak Ödemelerde Öncelikle Amme Alacağı Tahsil Edilmesi

 

7524 sayılı kanunun 1. Maddesiyle; 6183 Sayılı A.A.T.U.H.K’ nun 22/A maddesinde yapılan değişiklik ile; 02.08.2024 tarihinden itibaren mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde de 6183 sayılı Kanun’un 22/A maddesine göre, kişilere yapılacak ödemelerde de, amme borcu olup olmadığı araştırılıp varsa önce borca mahsup yapılıp, sonra kalan tutarın kişilere ödenmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

 

Tekno Girişim Sermaye Şirket Hisselerinin Çalışanlara Verilmesi Halinde Ücret İstisnası

 

7524 sayılı kanunun 2. Maddesiyle; 02.08.2024 tarihinden itibaren GVK’nın mülga 17.  maddesinde yapılan yeniden düzenleme ile; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tekno girişim şirketi olarak belirlenen şirketlerde, işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerine gelir vergisi istisnası getirilmiştir.

 

Hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin;

 

  • iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı,
  • 4 ila 6 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75'i,
  • 7 ila 12 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25'i,

 

vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

 

Bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlayacaktır.

 

 

Ticari Kazanç ve Serbest Meslek Mükelleflerinin Gerçek Hasılatlarının Tespiti

 

7524 sayılı kanunun 3. Maddesiyle; GVK’nın mülga 69. maddesinde yapılan yeniden düzenleme ile; 01.01.2025 tarihinden itibaren serbest meslek (doktor, avukat, mimar, mali müşavir, diş hekimi gibi serbest kazancı) ve ticari kazanç yönünden (restoran, kafe gibi ) gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilerek, beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında karşılaştırma sonucu bulunan farkın %20'den fazla uyumsuzluk olanların Vergi Usul Kanunu’nun 370. maddesi kapsamında izaha davet edilmesi ve izahı yeterli olmayanlar hakkında vergi tarh edilebilmesine imkân sağlanmıştır.

 

Bu hükümler kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacaktır.

 

 

Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılarına Bildirim Verme Yükümlülüğü Getirilmesi ve Yapılan Ödemelerin Vergi Kesintisi Kapsamına Alınması

 

7524 sayılı kanunun 4. Maddesiyle; GVK 94.  maddesine eklenen 19 ve 20.  bentler ile  01.01.2025 tarihinden itibaren aracı  hizmet  sağlayıcıları  ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (e-ticaret Platformlarına) yapılan ödemeler ile mal ve hizmet alımlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler Cumhurbaşkanı’nca belirlenecek sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı kapsamına alınmıştır.

 

 

Sahte Belge Düzenlemeleri Nedeniyle VUK Kapsamında Mükellefiyeti Kapatılanların Teminat Uygulamasında Değişiklik

 

7524 sayılı kanunun 5. Maddesiyle; VUK 153/A maddesinde yapılan düzenleme ile; 02.08.2024 tarihinden itibaren başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi üzerine işi bırakmış addolunan ve mükellefiyet kayıtları vergi dairesince terkin edilenlerden mükellefiyet tesis ettirmek isteyenler için istenen teminat uygulamasında bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

Buna göre;

 

  • Bu kapsamdaki mükelleflerden istenilecek teminatın üst sınırı belirlenmiş,

 

  • Üçüncü ve dördüncü fıkralar kapsamında istenilen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarılmış,

 

  • Üçüncü fıkra kapsamında yükümlülüklerini öngörülen şekilde yerine getiren mükelleflere teminatın iade edilmesi ve birinci fıkrada sayılan kişilerin teminat isteme tarihi itibari ile tahakkuk etmiş tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları sağlanmıştır.

 

 

Dijital Ortamda Gerçekleşen İktisadi Faaliyetlerin Takibine İlişkin Önlem Alma Konusunda Hazine Ve Maliye Bakanlığı’na Yetki Verilmesi

 

7524 sayılı kanunun 6. Maddesiyle; VUK Mükerrer 257. maddesinde yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na elektronik ticaretin yanı sıra internet dâhil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla önlem alma konusunda yetki verilmiştir.

 

 

Kıymetli Madenlerin Değerlemesinde Değerleme Ölçüsü Borsa Rayicinin Kullanılması

 

7524 sayılı kanunun 7. ve 8. Maddesiyle; VUK’nun “borsa rayici” başlıklı 263. Ve 274. maddesinde yapılan değişiklikle; altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek olup borsa rayici yoksa veya borsa rayicinin muvazaalı bir şekilde oluştuğu anlaşılırsa değerlemeye esas bedel olarak, bu rayiç yerine maliyet bedeli esas alınacaktır.

 

Bu madde, kıymetli maden ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da geçerli olup kıymetli maden ile olan mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar ve borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınacaktır.

 

Bu madde yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği için, 2024 yılı 3. Geçici Vergi Döneminden itibaren uygulanması gerekmektedir.

 

 

Kayıt Dışı Faaliyet Gösterenlere Vergi Ziyaı Cezasının Arıtımlı Uygulanması

 

7524 sayılı kanunun 9. Maddesiyle; VUK’nun 344. maddesinde yapılan değişiklikle; vergi kanunlarına göre mükellefiyet tesis ettirilmesi gerektiği halde bu zorunluluğa uyulmaksızın vergi dairesinin ıttılaı (bilgisi) dışında ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda, kesilecek vergi ziyaı cezası %50 artırılarak uygulanacak olup verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, 3 katı olarak kesilecek cezalarda ise 4,5 kat ceza uygulanacaktır.

 

Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım uygulanacaktır.

 

 

Vergi Aslının Uzlaşma Kapsamından Çıkarılması, Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük Cezalarının Artırılması

 

7524 sayılı kanunun 10, 11, 12, 13 ve 14. maddeleriyle; 213 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde yapılan değişikliklerle;

 

  • Cezaların caydırıcılığının artırılması amacıyla usulsüzlük, özel usulsüzlük ve Mükerrer Md 355 ceza tutarları artırılmıştır.
  • Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmış ve buna ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri yeniden düzenlenmiştir.
  • Vergi aslının uzlaşma kapsamından çıkarılması nedeniyle mevcut uzlaşma başvurularının Vergi Usul Kanunu’nun değiştirilmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılacaktır.
  • Uzlaşılacak cezaların belirlenen sürelerde ödenmesi durumunda uygulanan %25 oranındaki peşin ödeme indirimi kaldırılmıştır.
  • Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymama fiillerinde işleme konu tutarın %5’i şeklinde uygulanan cezanın oranı %10’a çıkarılmıştır.
  • İdarenin ıttılaına (bilgisine) girmeden önce ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde ödemeyi yapan kişinin durumu idareye bildirmesi halinde ödemeyi yapan adına ceza kesilmemesi sağlanmaktadır.
  • Mal teslimi veya hizmet ifalarında kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılarak yapılan tahsilatlarda, başka mükelleflerin veya mükellef olmayanların elektronik cihazları/sistemleri (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapanlara ve bu elektronik cihazları/sistemleri kullandıranlara özel usulsüzlük cezası getirilmiştir.

 

Bilindiği üzere; usulsüzlükler, aşağıda yazılı derecelere ve bu kanuna bağlı 1 sayılı cetvele göre cezalandırılır. Usulsüzlük fiili re'sen takdiri gerektirirse, bağlı 1 sayılı cetvelde yazılı cezalar iki kat olarak kesilmektedir.

 
1. derece usulsüzlükler: 

 

  • Vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması;
  • Bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerden herhangi birinin tutulmamış olması;
  • Defter kayıtlarının ve bunlarla ilgili vesikaların doğru bir vergi incelemesi yapılmasına imkân vermeyecek derecede noksan, usulsüz veya karışık olması;
  • Çiftçiler tarafından 245 inci madde hükmüne göre muhtar ve ihtiyar heyetlerince yapılan davete müddetinde icabet edilmemesi;
  • Bu Kanunun kayıt nizamına ait hükümlerine (Madde 215 - 219 ile mükerrer madde 242) uyulmamış olması (Her incelemede inceleme tarihine kadar aynı takvim yılı için tespit edilen usulsüzlükler tek fiil sayılır);
  • İşe başlamanın zamanında bildirilmemesi;
  • Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması (Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilenler, tasdik ettirilmemiş sayılır.);
  • Diğer ücretler üzerinden alınan gelir vergisinde, tarh zamanı geçtiği halde verginin tarh ettirilmemiş olması;
  • Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin 342. maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde verilmiş olması. 

 

2. derece usulsüzlükler: 

 

  • Veraset ve intikal Vergisi Beyannamelerinin süresinin sonundan başlayarak 342 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen süre içinde verilmiş olması;
  • Ekim ve sayım beyanlarının süresi içinde veya kanunda istenilen bilgileri ihtiva edecek doğru bir şekilde yapılmaması;
  • Vergi kanunlarında yazılı bildirmelerin zamanında yapılmamış olması (işe başlamayı bildirmek hariç);
  • Vergi karnesinin süresinin sonundan başlayarak 15 gün geçtiği halde alınmamış olması;
  • Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin, süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmış olması;
  • Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması;
  • Hesap veya muamelelerin doğruluk veya açıklığını bozmamak şartıyla bazı evrak ve vesikaların bulunmaması veya ibraz edilmemesi.

 

Mevcut usulsüzlük cezalarına ait cetveldeki miktarlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

 

         Mükellef Grupları     

  1.Derece Usulsüzlükler İçin Eski

  1.Derece Usulsüzlükler İçin    Yeni

 2. Derece Usulsüzler İçin   Eski

 2. Derece Usulsüzler İçin   Yeni

  1

 Sermaye Şirketleri 

1.100 TL

20.000 TL

580 TL

10.000 TL

  2 

Sermaye Şirketleri dışında kalan 1. sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı 

660 TL

10.000 TL

330 TL

5.000 TL

  3

2'inci sınıf tüccarlar

330 TL

5.000 TL

150 TL

3.500 TL

  4

Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 

150 TL

3.500 TL

87 TL

2.250 TL

  5

Kazancı basit usulde tespit edilenler

87 TL

2.250 TL

40 TL

1.500 TL

  6

Gelir Vergisinden muaf esnaf 

40 TL

1.500 TL

23 TL

1000 TL

 

 

  • Özel Usulsüzlük Cezaları Artırılarak Yeniden Belirlenmiş, 213 sayılı VUK’nun 353. Maddesinde yapılan değişiklik ile; maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (6) ve (10) numaralı bentlerinde yer alan cezalar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmakla birlikte, bu cezaların artırılarak yeniden belirlenmesi ve caydırıcılığın artırılması amaçlanmıştır.
  • Bir takvim yılı içerisinde aynı neviden birden fazla belgenin düzenlenmediğinin tespit edilmesi durumunda her bir belge için ayrı ayrı ceza kesileceği düzenlenmiştir.
  • Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenmesi gereken fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi gibi belgeler yerine kanunda yer almayan belgelerin düzenlenmesi durumunda kesilecek cezalar artırımlı olarak uygulanacaktır.

Özel Usulsüzlük Fiilleri

Eski Ceza

Yeni Ceza

Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması

3.400 TL

1. Tespitte 10.000 TL

2. Tespitte 20.000 TL

3. Tespitte 30.000 TL

4. Tespitte 40.000 TL

5. Tespitte 50.000 TL

6. ve Sonraki Tespitlerde 100.000 TL

Bir takvim yılı içinde her bir belge nev’ine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza tutarı

1.700.000 TL

10.000.000 TL

Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması

3.400 TL

1. Tespitte 10.000 TL

2. Tespitte 20.000 TL

3. Tespitte 30.000 TL

4. Tespitte 40.000 TL

5. Tespitte 50.000 TL

6. ve Sonraki Tespitlerde 100.000 TL

Her bir belge nev’ine ilişkin olarak her bir tespit için azami ceza tutarı

170.000 TL

1.000.000 TL

Her bir belge nev’ine ilişkin bir takvim yılı içinde kesilecek azami ceza tutarı

1.700.000 TL

10.000.000 TL

Hazine ve Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin; bulundurulmaması, günü gününe kayıt yapılmaması, yetkililere ibraz edilmemesi ve levha bulundurma, asma mecburiyetine uyulmaması

1.700 TL

1.700 TL

Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uyulmaması

40.000 TL

65.000 TL

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara her bir işlem için

2.000 TL

2.000 TL

Belge basımı ile ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen matbaa işletmecilerine

6.600 TL

6.600 TL

Bir takvim yılı içinde kesilecek azami ceza tutarı

1.300.000 TL

1.300.000 TL

4358 sayılı Kanun uyarınca vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu getirilen kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri, belirlenen standartlarda ve zamanda yerine getirmeyenlere

8.700 TL

8.700 TL

Vergi Usul Kanunu’nun 127. maddenin (d) bendi uyarınca Maliye Bakanlığı’nın özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibi adına

6.600 TL

15.000 TL

Tasdik raporu ibraz koşulunu yerine getirmeyenlere

 

 

Alt Sınır

230.000 TL

230.000 TL

Üst Sınır

2.300.000 TL

2.300.000 TL

 

 

Şahsi Faaliyetlerde Kullanılan Araçlar, Özel Tekne Ve Yatlara Limanlarda Verilen Hizmetlere Uygulanan KDV İstisnasının Kaldırılması

 

7524 sayılı kanunun 17. maddesiyle; Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun “Araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna” başlıklı 13. Maddesinde yapılan değişiklikle; 01.09.2024 tarihinden itibaren gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar, özel tekne ve yatlar deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan kiralama, bakım vb. hizmetler için uygulanan KDV istisnası kaldırılarak; bu amaçla kullanılan araçlara limanlarda verilecek hizmetler KDV’ye tabi hale gelmiştir.

 

Burada sayılanlar dışında kalan deniz ve hava taşıma araçları için verilen hizmetlerde istisna devam etmektedir.

 

 

Bazı Malların İthalatı ve Yurt İçi Teslimindeki İthalat Lehine Olan KDV ve ÖTV Uygulama Farklılığının Giderilmesi

 

7524 sayılı kanunun 18. ve 25. maddeleriyle; 01.11.2024 tarihinden itibaren Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 16/1-b maddesinde yapılan düzenlemeyle; ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için yapılan teslim ve hizmetler ile engellilerin eğitimleri, mesleki ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının yurt içi teslimi KDV’ den istisna olup, bu malların yurt içi teslimlerinde uygulanan mevcut istisnalar aynı şekilde söz konusu malların ithalatında da uygulanmaktadır.

 

Ancak 4458 sayılı Kanun’un 167. Maddesine göre ithal edilecek bazı mallar ile taşıt araçları bakımından ithalata ilave bir istisna uygulanması, bu malların ithalatını teşvik edici, yurt içi alımlarını ise caydırıcı mahiyettedir. Yapılan düzenleme ile, belirtilen malların ithalatı ve yurt içi teslimlerindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığı giderilerek, KDV Kanunundaki istisnanın devam ettirilmesi sağlanmış, ithalat lehine olan rekabet eşitsizliği giderilmiştir.

 

Mevcut durumda bu malların ithalinde Katma değer Vergisi Kanunu’nun 13/f maddesinde yer alan istisna uygulanmakta olup, değişiklikten dolayı uygulamada bir değişiklik olmayacaktır.

 

Kanunun 25. maddesi ile aynı konu hakkında Özel Tüketim Vergisi Kanunu (ÖTV) için de düzenleme yapılmıştır.

 

 

Birleşme, Devir ve Bölünme İşlemlerinde, Devreden KDV ve İade Hakkının Zamanaşımına Bağlı Olmaksızın Vergi İncelemesi Yoluyla Yeni Şirkete Devrine İzin Verilmesi

 

7524 sayılı kanunun 19. maddesiyle; KDV Kanununun 17/1 -4/c bendinde yapılan düzenleme ile; faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerin bünyesinde bulunan söz konusu sonraki döneme devreden KDV tutarlarının devralan şirkette indirilecek KDV olarak kullanılabilmesi için, bu KDV 'nin doğruluğuna ilişkin gerekli incelemenin VUK’da düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılması ve vergi müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre indirim hakkının verilmesine yönelik düzenleme yapılmış, birleşme ve bölünmelerde devralınan KDV’nin indirim hakkının kullanılması, vergi incelemesinin sonucuna bağlanarak ağırlaştırılmış bulunmaktadır.

 

 

KDV İndirim Hakkının Kullanımının Beş Takvim Yılı İle Sınırlandırılması

 

7524 sayılı kanunun 20. ve 22. maddeleriyle; KDV Kanunu’nun 30 ve 58'inci maddelerinde yapılan değişiklikler ile; mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, özel hesaba alınan sonraki döneme devreden KDV, üç yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanmıştır.

 

Bu suretle talepte bulunulmayan KDV vergisel açıdan gider yazılamayacak, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlardan çıkarılabilecektir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, bu maddenin uygulanmasında vergi incelemesi dışında farklı usuller tespit etme, maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir.

 

 

KDV İadelerinin Vergi İncelemesi Sonucuna Göre Yerine Getirilebilmesi

 

7524 sayılı kanunun 21. maddesiyle; KDV Kanunu’nun 36. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle; KDV iadelerinin gerekli hallerde vergi incelemesi sonucuna göre yerine getirilebileceğine yönelik düzenleme yapılmıştır.

 

Tebliğde hüküm olmasına rağmen, KDV Kanun’da bu yönde bir hüküm olmaması nedeniyle yaşanılan ihtilafların önüne geçmek amacıyla, mükelleflerin KDV iadelerinin doğru bir şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki esas usulün, vergi incelemesi olduğuna yönelik bu düzenleme yapılmıştır.

 

KDV iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye eskiden olduğu gibi Bakanlık yetkili olup, iade ve mahsup işlemlerinde önceden olduğu gibi; YMM raporuyla iade/mahsup vb. belirleme yetkisini kullanmaya devam edecektir.

 

Düzenlemenin getirilme sebebi; bazı mükelleflerin sahte ve/veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgelerle haksız KDV iadesi aldığının vergi inceleme raporları ile ortaya konulmasına rağmen, mahkemelerce KDV iadesinin vergi inceleme sonucuna göre yapılacağına yönelik Kanunda bir düzenleme olmadığından bahisle, dava kayıpları ve hazine kayıplarının önünü geçilmesi amaçlanmıştır.

 

 

Yabancı Devlet Ve Kuruluşlara Deprem Yardımı Nedeniyle Yapılan Teslim ve Hizmetlere KDV İstisnası Sağlanması

 

7524 sayılı kanunun 23. maddesiyle; KDV Kanununa eklenen geçici 45. Maddeye göre; 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere, bazı taşınmazların inşasına ilişkin yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına 01.01.2024 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler ile bu yerlerde genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimi 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna kılınmıştır.

 

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler bu Kanunun 32. maddesi hükmüne göre istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda yetkili kılınmıştır.

 

 

Serbest Bölgelerde Faaliyette Bulunan İşletmelere Sağlanan Kazanç İstisnasının İhracat Gelirleri İle Sınırlandırılması

 

7524 sayılı kanunun 24. maddesiyle; Serbest Bölgeler Kanunu’nun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklikle; 01.01.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamına uygulanan istisna kaldırılmış olup, sadece serbest bölgede imal edilen mallardan yurt dışına yapılan satışlardan (ihracat gelirleri) elde edilen kazançlara gelir veya kurumlar vergisi istisnası uygulanabilecektir.

 

 

Bazı Tütün Mamullerinden Alınmakta Olan Asgari Maktu Vergi Tutarının %20’sine Kadar Olan Sınırlama Kaldırılması

 

7524 sayılı kanunun 26. maddesiyle; 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nun 12. Maddesinin (2) numaralı fıkrasında yapılan değişiklik ile; ÖTV Kanunu’na ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan bazı

tütün mamullerinden alınmakta olan asgari maktu ÖTV tutarındaki %20 sınırlama kaldırılarak, birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilmesine imkan tanınmıştır.

 

 

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranının 0,25 Puan Artırılması

 

7524 sayılı kanunun 28. maddesiyle; 01.09.2024 tarihinden itibaren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81.i maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ve tamamı işverenler tarafından ödenen kısa vadeli prim oranı % 2’den % 2.25’e yükseltilmiştir.

 

 

Yaşlılık, Malullük, Ölüm Aylığı Almakta Olan Emekliler Ve Hak Sahiplerine Öngörülen Aylık Asgari Ödeme Tutarının Yükseltilmesi

 

7524 sayılı kanunun 29. maddesiyle; 2024 yılı Temmuz ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 5510 sayılı Kanunun ek 19’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan en düşük emekli aylığı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükseltilmiştir.

 

 

EYT’den Emekli Olup, Aynı İşyerinde Çalışmaya Devam Eden Sigortalılar İçin Verilen 5 Puanlık Prim Teşviki Kaldırılması

 

7524 sayılı kanunun 30. maddesiyle; 01.09.2024 tarihinden itibaren EYT kapsamında emekli olan ve 30 gün içerisinde aynı işyerinde SGDP’li olarak çalışmaya devam edenler için getirilen 5 puanlık Hazine teşviki ise kaldırılmış, %24,5 oranında olan prim %5 indirim ile %19,5 olarak ödenmekte iken tekrar %24,5 oranına çekilmiştir.

 

 

Yatırım Fon Ve Ortaklıklarının Taşınmazdan Kaynaklanan Kazancında İstisna Uygulaması İçin Kar Dağıtım Şartı

 

7524 sayılı kanunun 32. maddesiyle; Kurumlar vergisi Kanunu’nun 5-1-d bendine eklenen ifade ile; taşınmazlara yatırım yapan yatırım fon ve ortaklıklarının (emeklilik yatırım fonları hariç) 01.01.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere ilgili maddedeki ticari mal niteliğinde olanlar dâhil taşınmazlarından elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden istisna olması için sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kâr payı olarak dağıtılması şartı getirilmiştir.

 

Bu süre içerisinde belirtilen orana kadar kârın ortaklara dağıtılmaması durumunda, istisnadan faydalanılması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılacaktır.

 

 

Tam ve Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Stopaj Kapsamının Genişletilmesi

 

7524 sayılı kanunun 33. Ve 34. maddesiyle; Kurumlar Vergisi Kanununun 15. Ve 30. maddesinde yapılan değişiklikle; 01.01.2025 tarihinden itibaren 23.10.2014 tarih ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, mezkûr Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla tam mükellef hizmet ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ile Türkiye’de iş yeri veya daimî temsilcisi bulunan dar mükellef hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler stopaj (vergi kesintisi/tevkifat) kapsamına alınmış, ayrıca, Cumhurbaşkanı’nca belirlenecek sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal ve hizmet alımlarına yönelik yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması öngörülmüştür.

 

 

Kamu Özel İş Birliği (Yap İşlet Devret) Modeli Projeleri Kapsamında Elde Edilen Kazançlardan %30 Kurumlar Vergisi Alınması

 

7524 sayılı kanunun 35. maddesiyle; 5520 sayılı Kanunun 32. Maddesinde yapılan değişiklikle, 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 3996 sayılı Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilen projeler ile 6428 sayılı Kanuna göre kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde yürütülen projelerde faaliyette bulunan kurumların tüm kazançları üzerinden hesaplanması gereken kurumlar vergisi oranı %30 olarak belirlenmiştir.

 

 

%10 Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmesi

 

7524 sayılı kanunun 36. maddesiyle; Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)’na eklenen “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı 32/C maddesi ile, 2025 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan aşağı olamayacak yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilmiştir.

 

Üzerinden %10 kurumlar vergisi hesaplanacak kurum kazancı olarak, ticari bilanço karına veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesi ve maddede öngörülen sınırlı sayıdaki istisna ve indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunan tutar dikkate alınacaktır.

 

Asgari kurumlar vergisi hesaplanırken, aşağıda yer alan istisna ve indirimler asgari kurumlar vergisi matrahından düşülecektir;

 

  • Yurtiçi İştirak Kazançları İstisnası (KVK Mad. 5/1-a)
  • Emisyon Primi Kazancı İstisnası (KVK Mad. 5/1-ç)
  • Yatırım Fon ve Ortaklığı Portföy İşletmeciliği Kazancı İstisnası (KVK Mad. 5/1-d) (Sahip olunan taşınmazlardan elde edilen kazançlar hariç)
  • Kooperatiflerde Risturn İstisnası (KVK Md.5/1-i)
  • Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerden Doğan Kazançlarda İstisna (KVK Mad. 5/1-j)
  • Kira Sertifikası İhraç Kazancı İstisnası (KVK Mad. 5/1-k)
  • Serbest Bölgelerde Elde Edilen İstisna Kazançlar (3218)
  • TUGS Kazanç İstisnası (4490)
  • Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen İstisna Kazançlar (4691)
  • Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden ve Devrinden Sağlanan Kazançlar (4490)
  • Kurumlar Vergisi Matrahından İndirim Konusu Yapılabilen Ar-Ge ve Tasarım İndirimi (5746)
  • Girişim Sermayesi Fonu Olarak Ayrılan Tutarlar (KVK Mad. 10/1-g)
  • Korumalı İşyeri İndirimi (KVK Mad. 10/1-h)
  • İlk Halka Arzda 5 Yıllık %2 Vergi Oranı İndirimi (5520 KVK Md. 32/6)
  • İhracat Kazançlarına %5 Vergi Oranı İndirimi (5520 KVK Md. 32/7)
  • Sanayi Sicil Belgeli İmalat Kazançlarına %1 Vergi Oranı İndirimi (5520 KVK Md. 32/8)
  • 02.08.2024 Öncesi Alınan Yatırım Teşvik Belgesi Vergi İndirimi (5520 KVK Md. 32/A)

 

Yukarıdaki indirimlerin kurum kazancında dikkate alınmasıyla ulaşılan matraha %10 oranının uygulanmasıyla hesaplanan yurt içi asgari kurumlar vergisinden;

 

  • KVK’nın 32. maddesinin altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları uyarınca indirimli oran uygulaması nedeniyle alınmayan vergi ve

 

  • Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış olan teşvik belgelerindeki yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi

 

indirilecek ve ödenecek yurt içi asgari kurumlar vergisinin bu şekilde belirlenecektir.

 

Asgari kurumlar vergisi aşağıdaki istisna ve indirimler düşülmeden önceki tutar üzerinden %10 oranında ödenecektir.

 

  • Yurtdışı İştirak Kazançları (K.V.K. Mad. 5/1-b)
  • Tam Mükellef AŞ’lerin Yurtdışı İştirak Hisseleri Satış Kazançları (K.V.K. Mad. 5/1-c)
  • Yatırım Fon ve Ortaklıklarının Sahip Oldukları Taşınmazlardan Elde Edilen Kazançlar (K.V.K. Mad. 5/1-d)
  • Taşınmaz ve İştirak Hissesi İle Kurucu Senetleri, İntifa Senedi, Rüçhan Hakları ve Yatırım Fonlarının Katılma Paylarının Satış Kazançları (K.V.K. Mad. 5/1-e)
  • Bankalara, Finansal Kiralama ya da Finansman Şirketlerine veya TMSF'ye Borçlu Durumda Olan Kurumların Taşınmaz ve İştirak Hissesi ile Kurucu Senetleri İntifa Senedi ve Rüçhan Hakkı Satış Kazançları (K.V.K.Mad.5/1-f)                               
  • Yurtdışı Şube Kazançları (K.V.K. Mad.5/1-g)                                                   
  • Yurtdışı İnşaat ve Onarma İşlerinden Sağlanan Kazançlar (K.V.K. Mad. 5/1-h)        
  • Eğitim, Öğretim Kurumları, Özel Kreş ve Gündüz Bakım ile Rehabilitasyon Merkezi Kazançları (K.V.K. Mad. 5/1-ı)                                                                  
  • Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna (K.V.K. Mad. 5/B)                                         
  • 5300 Sayılı Tarım Ürün. Lisanslı Depoculuk Kanunu Kap. Düzenlenen Ürün Sen. Elden Çıkarılmasından Doğan Kazanç İstisnası (193 S. Kanun Geçici Mad. 76)
  • KKM İstisnsları (K.V.K. Geçici Mad. 14)
  • Yatırım İndirimi İstisnası                          
  • Diğer İstisnalar
  • Sponsorluk Harcamaları (K.V.K. Mad. 10/1-b)
  • Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-c)
  • Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-ç)
  • Kültür ve Turizm Amaçlı Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-d)
  • Cumhurbaşkanınca Başlatılan Yardım Kampanyalarına Yapılan Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-e)
  • Türkiye Kızılay Derneğine ve Yeşilay Cemiyetine Yapılan Nakdi Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-f)
  • Türkiye'den Yurtdışı Mukim Kişi ve/veya Kurumlara Verilen Hizmetlerden Sağlanan Kazançların Yüzde 50'si (K.V.K.Mad.10/1-ğ)
  • Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi (K.V.K. Mad. 10/1-ı)
  • İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde Faaliyette Bulunan Kurumların Elde Ettikleri Kazançlarda İndirim (K.V.K Mad. 10-1/i)
  • Teknogirişim Sermaye Desteği İndirimi (5746 s. Kanun Mad. 3/5)
  • Teknokent Sermaye Desteği İndirimi (4691 s. Kanun Geçici Mad. 4)
  • Kapadokya Alanı Başkanlığına Yapılan Bağış ve Yardımlar ile Sponsorluk Harcamaları                                                                                               
  • Aile ve Gençlik Fonuna Yapılan Bağış ve Yardımlar (7474 Sayılı Kanun Mad.6)
  • Afet Yeniden İmar Fonuna Yapılan Bağış ve Yardımlar (7441 S. Kanun Mad.7)
  • Uludağ Alan Başkanlığına Yapılan Bağış ve Yardımlar İle Sponsorluk Harcamaları (7432 Sayılı Kanun Mad.8)

 

İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.

 

Asgari yurtiçi kurumlar vergisi oranını; sektörler, faaliyet konusu, iş kolları ya da üretim alanları itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanına, maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmiştir.

 

 

%15 Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmesi

 

 

7524 sayılı kanunun 37 ila 50. maddeleriyle; 5520 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ve ilavelerle 2024 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara (özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2024 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına) uygulanmak üzere, dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı, gelirin raporlandığı hesap döneminden önceki dört hesap döneminin en az ikisinde 750 milyon Euro karşılığı Türk Lirasını aşan çok uluslu işletmelere yerel ve küresel asgari %15 oranında tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmiş olup, bu doğrultuda yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin konusuna, mükelleflerine, matrahına, vergi oranına, istisna ve muafiyetlerine ve söz konusu verginin uygulanmasına yönelik ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır.

 

Bu amaçla söz konusu gelir limitini aşan çok uluslu işletmelerin vergi ödemesi sağlanmıştır. Bu kapsamda Kurumlar Vergisi Kanununa “Yerel ve Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi ve Geçici Maddeler” başlıklı beş bölümden oluşan 5. kısım eklenmiştir.

 

 

Yurt Dışına Çıkış Harcının Artırılması

 

7524 sayılı kanunun 51. maddesiyle; Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1. maddesinde yapılan değişiklikle; halen 150 TL olarak uygulanmakta olan yurt dışına çıkış harcı 500 TL’ye yükseltilmiştir.

 

Harcın tutarı her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak olup, harcın uygulandığı yılın Ocak ayının onuncu günü sonuna kadar yapılan yurt dışına çıkışlarda, bir önceki yılın sonu itibarıyla geçerli tutar üzerinden yapılmış harç ödemeleri için fark alınmayacaktır.

 

 

Vergi Davaları İstinaf Ve Temyiz Uygulamalarında Değişiklik

 

7524 sayılı kanunun 52. 53. Ve 54. maddesiyle; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. 46. ve Ek 1. Maddelerinde yapılan değişiklikle, konusu 31.000 Türk lirasını geçmeyen; vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamayacaktır.

 

Bölge idare mahkemesinin verdiği kararlara karşı tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecektir.

 

7524 sayılı kanunun 53. Ve 54. maddesiyle; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 46. ve Ek 1. Maddelerinde yapılan değişiklikle, konusu 920.000 Türk lirasını aşan; vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalar temyiz edilebilecektir.

 

Konusu 270.000 Türk lirasını aşıp 920.000 Türk lirasını aşmayan; vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan ve istinaf kanun yolu incelemesinde kaldırma kararı üzerine yeniden karar verilen davalar temyiz edilebilecektir.

 

Kanunda öngörülen parasal sınırlar; her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılmak suretiyle uygulanacaktır.

 

Bu şekilde belirlenen sınırların 1.000 Türk lirasını aşmayan kısımları dikkate alınmayacaktır.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi