×

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı.

5554 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına dayanan “Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değişikliği, 13.05.2022 tarih ve 31834 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin 11.10.2010 tarihli “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” ‘in Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler başlıklı 20. maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye’de belirli bir miktarın üzerinde yatırım yapan ve istihdam oluşturan veya mevduat bulunduran yabancılara Türk vatandaşlığı imkanı getirilmişti. 

 

5554 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 13.05.2022 tarih ve 31834 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in “Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler” başlıklı 20. maddesinde esaslı değişiklikler yapılmıştır.

 

Buna göre, doğuştan değil, istisnai olarak Türk Vatandaşlığı edinebilmek için yabancıların satın alması gereken gayrimenkul bedeli 13.06.2022 tarihinden itibaren 250.000 USD’den 400.000 USD’ye yükseltilmiştir.

 

Bu uygulamadan yararlanabilmek isteyenlerin, alınan taşınmazın tapuya kaydında "3 yıl satılamaz" şerhinin düşülmesi ve 3 yıl devir ve terkin yapılamayacağına ilişkin de noterden belge alınması gerekmektedir. 

 

Şartların sağlandığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespit edilecek ve şartları sağlayanlardan başvuru yapanlar Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

 

Ayrıca Yönetmeliğin 20. maddesinin 2. fıkrasına eklenen (f) fıkrası ile; 13.05.2022 tarihinden itibaren taşınmaz dışında en az 500.000 USD veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve 3 yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine (BES) yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen yabancılar da Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkına kavuşacaktır.

 

Yönetmeliğin 20. maddesinin 2. fıkrasının (b), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla getirilecek döviz tutarlarının, yönetmeliğin 20/10. maddesinde yapılan değişikliğe göre; işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankası’na satılarak bozdurulması şarttır.

 

Döviz tutarları ile mevduata yatırım yapılacaksa Türk Lirası mevduata, devlet borçlanma araçlarına yatırım yapılacaksa Türk Lirası cinsinden devlet borçlanması araçlarına yatırım yapılabilecek, (f) bendinde kapsamında elde edilen Türk Lirası tutarlar bireysel emeklilik sisteminde (BES) yer alan ve kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda 3 yıl süre ile tutulacaktır.

 

Bu konuya ilişkin uygulama esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca belirlenecektir.

 

Yapılan son değişikliklere göre; yatırım yapan yabancıya vatandaşlık verilmesi için aranan şartlar aşağıdaki şekildedir;

 

a-En az 500.000 dolar veya karşılığı döviz tutarında (eskisi 2 milyon dolar) sabit sermaye yatırımı yapmak, (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilecek)

 

b-En az 400.000 dolar veya karşılığı döviz veya karşılığı dövizi tutarındaki (eskisi 250.000 dolar) taşınmazı satın almak veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurmak, (tapu kayıtlarına 3 yıl satılmama şerhi koyulmak şartıyla, noterde düzenlenmiş taşınmaz satışının vaadi sözleşmesi ile) 

(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tespit edilecek)

 

c-En az 50 (eskisi 100) kişilik istihdam oluşturmak, (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından belgelenecek)

 

ç-En az 500.000 dolar veya karşılığı döviz (eskisi 3 milyon liralık) mevduatı 3 yıl süreyle Türkiye’de tutmak, (Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı BBDK’ca belgelenecek)

 

d-En az 500.000 dolar veya karşılığı dövizi (eskisi 3 milyon liralık) devlet borçlanma araçlarını 3 yıl elinde tutmak (Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek)

 

e-En az 500.000 dolar veya karşılığı dövizi (eskisi 1.500.000 Dolar) tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı almak ve üç yıl süre ile elinde tutmak (Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilecek)

 

f- En az 500.000 USD veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, bireysel emeklilik sistemi (BES) fonlarında tutma ve 3 yıl sistemde kalmak

(Kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek)

 

şartıyla Türk vatandaşlığına hak kazanılabilecektir.

 

Parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif ve/veya çapraz satış kuru (eskisi efektif satış kuru) esas alınacaktır.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin güncel hali için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi