×

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasına Uzatılmasına Dair 7394 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

7407 Sayılı “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 28.05.2022 Tarih ve 31849 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Kanunla, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve diğer kanunlarda yapılan düzenlemeler dışında, kurumların 31.03.2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraları TL’ye dönüştürmelerinden elde ettikleri kazançlara istisna uygulanmasına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14. maddesinde değişiklik yapılmıştır.

 

Kanunla kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yapılan vergisel düzenlemeler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

Bilindiği üzere; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14. maddesinin mevcut halinde, kurumların 31.12.2021 tarihli bilançolarında mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyelerini, 17.02.2022 tarihine kadar Türk lirasına çevirmeleri durumunda, yabancı paralarını Türk Lirasına çeviren kurumlar vergisi mükelleflerinin dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları ile elde edilecekleri faiz ve kar payları kurumlar vergisinden de istisna istisna edildiğine ilişkin düzenleme yapılmıştı.

 

7407 sayılı Kanun’un 12. Maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun geçici 14. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

31.12.2021 tarihli bilançoda yer almasa da, 31.03.2022 tarihli bilançoda yer alan yabancı paraların (ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden) , 2022 yılı sonuna kadar Türk lirasına dönüştürülmesi ve dönüşümle elde edilen Türk lirası varlığın en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi durumunda, bu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançların kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur.

 

Ayrıca Cumhurbaşkanına 30.06.2022 veya 30.09.2022 tarihli bilançolarda bulunan yabancı paraların dönüşümünde de istisnanın uygulanabilmesi konusunda yetki verilmiştir.

 

Türk lirasına dönüşen hesapların 2022 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere, vade sonunda Merkez Bankası düzenlemelerine uygun olarak yenilenmesi durumunda da istisnanın yenilenen hesaplara da uygulanacaktır.

 

Ayrıca, Kanunun 14 ve 15. maddeleri ile; 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yapılan değişiklikle; bedeli ödenerek hâkim hissedar haline gelinen şirketler, fonlar ve bunların bağlı ortaklıkları da “Muafiyet ve istisnalar” başlıklı 8. maddede yer alan istisna ve muafiyetlerden yararlanabilecektir.

Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulacak şirket ve alt fonlara sağlanan muafiyet ve istisnalar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş şirket ve alt fonlara da uygulanacaktır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin kamu idareleri tarafından geriye yönelik olarak herhangi bir ödeme veya iade yapılmayacaktır.

Kanunun; 1. maddesi yayımı tarihinden üç ay sonra yürürlüğe girecek olup, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi