×

Basit Usulde Tespit Olunan Kazançlarda Gelir Vergisi İstisnası Uygulamasına Dair 320 Seri No.Lu GVK GT Yayımlandı.

320 Seri No.lu “Gelir Vergisi Genel Tebliği” 26.05.2022 tarih ve 31847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 26.10.2021 tarihli 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, Vergi Usul ve diğer bazı kanunlarda değişiklikler yapılmıştı.  

 

320 Seri No.lu tebliğle, 7338 sayılı Kanun’un 1. maddesi ile; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen mükerrer 20/A maddesi kapsamında kazancı basit usulde tespit olunan kazançlarda Gelir Vergisi istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esaslar örneklerle açıklanmıştır.

 

Söz konusu tebliğde aşağıdaki başlıklara yer verilmiştir:

 

  • Basit usulde kazanç tespitinde genel esaslar,
  • Basit usulde tespit olunan kazançlarda gelir vergisi istisnası,
  • Basit usulde kayıtların tutulması ve belge düzeni,
  • Basit usule tabi olan mükelleflerde vergi levhası,
  • Birden fazla ticari araçla veya birden fazla işyerinde faaliyette bulunma,
  • İnternet ve benzeri elektronik ortamlarda faaliyette bulunma.

 

Basit Usulde Kazanç Tespitinde Genel Esaslar

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. Maddesine göre; 47. ve 48. maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

 

Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları (Madde 47)

 

1. Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocuklar, namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz).

 

2. İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 16.000 TL’yi (2022 için), diğer yerlerde 10.000 TL’yi (2022 için) aşmamak,

 

3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olmamak.

 

2 ve 3 numaralı bent hükümleri öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeniden işe başlayanlarda ise işe başlama tarihindeki duruma göre uygulanır.

 

Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları (Madde 48)

 

1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 200.000 TL’yi (2022 için), veya yıllık satışları tutarının 320.000 TL’yi (2022 için) aşmaması,

 

2. Yukardakinin dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 100.000 TL’yi (2022 için) aşmaması,

 

3. 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 200.000 TL’yi (2022 için) aşmaması,

 

Hallerinde küçük esnaf ve sanatkarların kazançları basit usulde tespit edilmektedir.

 

Milli piyango bileti, akaryakıt, şeker ve bunlar gibi kar hadleri emsallerine nazaran bariz şekilde düşük olarak tespit edilmiş bulunan emtia için, bu hadler yerine ilgili bakanlıkların mütalaası alınmak suretiyle, Maliye Bakanlığınca belirlenecek alım satım hadleri uygulanır.

 

Basit Usulden Faydalanamayacak Olanlar

 

193 sayılı Kanunun 51. maddesinde basit usulden faydalanamayacak olanlar bentler halinde sayılmıştır. Bu maddede sayılan mükelleflerin kazançları, şartları taşısalar dahi hiçbir şekilde basit usulde tespit edilmez. Basit usulden yararlanamayacak mükellefler 193 sayılı Kanunun 51. maddesinde aşağıdaki şekilde sayılmıştır:

 

  • Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.

 

  • İkrazat işleriyle uğraşanlar.

 

  • Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

 

  • Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar.

 

  • Sigorta prodüktörleri.

 

  • Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut edenler.

 

  • Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar.

 

  • Tavassut işi yapanlar (dayıbaşılar hariç).

 

  • Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

 

  • Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç).

 

  • Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dâhil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dâhil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.

 

(3) 193 sayılı Kanunun 51/12. maddesinde yer alan yetki kullanılarak yayımlanan bazı Bakanlar Kurulu Kararları ile bazı mükellefler gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır. Bunlar;

 

  • 8/5521 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca ülke genelinde uygulanmak üzere, zirai mahsul satın alarak bu mahsulleri kısmen veya tamamen tüketici dışında kalanlara satan ticaret erbabı gerçek usulde vergilendirilmektedir.

 

  • 92/2683 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca ülke genelinde uygulanmak üzere, her türlü televizyon, video, radyo, teyp, müzik seti, disk-çalar, kamera, bilgisayar, soğutucu, çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, elektronik müzik aletleri, elektrikli dikiş makinesi ile elektrikle çalışan benzeri eşyaların alım, satım ve üretimi ile uğraşan mükellefler gerçek usulde vergilendirilmektedir.

 

  • 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile;

 

  • Erzurum, Diyarbakır ve Sakarya illeri,

 

  • 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlanan mahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000’den az olan yerleri,

 

  • 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerleri,

 

  • hariç; mücavir alan sınırları dahil olmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde,

 

  • Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,

 

  • Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,

 

  • İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,

 

  • Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,

 

  • Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,

 

  • Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler,

 

  • gerçek usulde vergilendirilmektedir.

 

Basit Usulden Çıkış veya Tekrar Basit Usule Geçiş

 

  • Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybeden mükellefler, ertesi takvim yılı başından,

 

  • Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından,

 

  • Yeni işe başlayanlar işe başlama tarihinden,

 

  • Basit usule tabi iken GVK 51. maddesinde yer alan basit usulden faydalanılamayacak olup faaliyetlere başlayan mükellefler bu faaliyete başladıkları tarihten,

 

itibaren gerçek usulde vergilendirilmektedir.

 

47. maddede yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48. maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usule geçebileceklerdir.

 

Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olurlar.

 

Basit Usulde Tespit Olunan Kazançlarda Gelir Vergisi İstisnası

 

Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46. maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanır. 

 

Kazançları bu usulde tespit edilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.

 

Basit usulde kazanç istisnasından yararlanacak olan mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve diğer gelirleri dolayısıyla beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyeceklerdir.

 

Basit usule tabi mükelleflerin 2021 yılında elde ettiği ticari kazançları da bu istisna kapsamındadır.

 

Ticari kazancı basit usulde tespit edilmekte iken, 47 ve 48. maddelerinde yer alan şartları kaybeden mükelleflerin ticari kazançları, izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceğinden, bu mükellefler şartların kaybedildiği yıl için de söz konusu istisnadan yararlanabileceklerdir.

 

Takvim yılı içinde basit usulden gerçek usule geçen mükellefler, gerçek usule geçtikleri tarihe kadar elde ettikleri kazançları için istisnadan yararlanacak, bu tarihten sonra ise söz konusu istisnadan yararlanamayacaklardır.

 

Gerçek usulde vergilendirilmekteyken izleyen takvim yılının başında basit usule geçen mükellefler, basit usule geçtikleri tarihten itibaren kazanç istisnasından yararlanabileceklerdir.

 

Başbayiler hariç, 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunlarına ilişkin; bilet, kupon ve benzerlerini satanlara, düzenlenen her türlü bahis ve şans oyunlarının oynatılmasına aracılık edenlere, diğer kişilerce çıkartılan bu nitelikteki biletleri satanlara yapılan komisyon, prim ve benzeri ödemelerden 2012/3322 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmaktadır. Basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden, bu mükelleflere 94/1-10-a kapsamında yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacaktır.

 

GVK mükerrer 20. maddesine göre mükellefiyet tesis olunan genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanılabilmesi için beyanname verilmesi gerekmektedir. Basit usule tabi mükelleflerin GVK 46. maddeye göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyecek ve dolayısıyla basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.

 

Basit Usulde Kayıtların Tutulması Ve Belge Düzeni

 

7338 sayılı Kanunla basit usule tabi mükelleflerin belge düzeni ve kayıtların tutulması uygulaması ve mükellefiyeti ile ilgili diğer ödevlerin yerine getirilmesi hususlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığı için bu mükellefler kayıtlarının tutulması, belge düzeni ve mükellefiyetleri ile ilgili diğer yükümlülüklerini, mevcut mevzuat hükümleri kapsamında yerine getirmeye devam edeceklerdir.

 

Bu kapsamda, basit usule tabi mükellefler, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar. 

 

Ayrıca, “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri meslek odaları veya meslek mensupları aracılığıyla “Defter-Beyan Sistemi” üzerinden kayıtlarının tutulmasına da devam edilecektir.

 

Basit Usule Tabi Olan Mükelleflerde Vergi Levhası

 

Basit usule tabi mükelleflerin 01.01.2021 tarihinden itibaren GVK 46. maddeye göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ticari kazançları vergi tarhına esas olmayan basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunlulukları bulunmamaktadır.

 

Birden Fazla Ticari Araçla Veya Birden Fazla İşyerinde Faaliyette Bulunma

 

GVK 47. maddede belirtilen basit usule tabi olmanın genel şartlarından birisi de kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmaktır. İşinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartın ihlali sayılmayacaktır. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmadıklarına bakılmamaktadır.

 

Basit usule tabi mükelleflerin, sahibi veya işleticisi sıfatıyla birden fazla motorlu araçla veya birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunmaları, kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak şartının ihlali sayılacaktır. Dolayısıyla bu şekilde faaliyette bulunan mükellefler basit usulden faydalanamayacaktır.

 

Basit usule tabi olan mükelleflerin, başka bir iş yerinde ücretli olarak çalışmaları, kendi işinde bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali olarak kabul edilmekte ve bu mükelleflerin basit usulden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır. Ancak, işin başında bilfiil çalışmak veya bulunmak kaydıyla, basit usulde faaliyette bulunulmadığı zamanlarda ücretli olarak çalışılması (kısmi süreli çalışma veya mevsimlik işçi olarak çalışma gibi), işin başında bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali sayılmayacaktır. Bu husus (kendi işlerinde bilfiil çalışıp çalışmadıkları veya işlerinin başında bulunup bulunmadıkları) vergi dairelerince yoklama ile tespit edilecek ve mükellefiyet durumları bu tespite göre değerlendirilecektir.

 

İnternet Ve Benzeri Elektronik Ortamlarda Faaliyette Bulunma

 

Basit usule tabi mükelleflerin, aynı faaliyetlerini internet ve benzeri elektronik ortamlarda da sürdürmesi basit usulün şartlarını ihlal sayılmayacaktır.

 

Basit usule tabi olan mükellefin sürdürdüğü faaliyetinin dışında, internetten ve benzeri elektronik ortamlardan da başka bir faaliyette bulunması (193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunanlar hariç) durumunda, birden fazla alanda faaliyette bulunulmuş olunacağından, söz konusu mükelleflerin basit usulden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

 

GVK 51.ci maddesinde sayılan basit usulden faydalanamayacak olanlar gerçek usulde vergilendirildiğinden bu mükelleflerin faaliyetlerini internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapmaları durumunda da gerçek usulde vergilendirilmeleri gerekmektedir.

 

GVK mükerrer 20/B maddesinde belirtilen sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetlerinde bulunan ve bu faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla kazanç istisnasından faydalanan mükelleflerin, bu faaliyetlerde bulunması, şartları dahilinde basit usul kapsamında yürüttükleri faaliyetlerinin basit usule tabi olmasına engel değildir.

 

Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

7338 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu (GVK) güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi