×

Yasal Süresinden Sonra Düzenlenen Aylık Prim Hizmet Belgelerinin SGK’ya Elektronik Ortamda Verilebilmesine İlişkin SGK Genel Yazısı Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 14.03.2019 tarihli 4171008 sayılı Genel yazı yayımlanmıştır.

 

Genel yazıda; süresi dışında düzenlenen asıl, ek veya iptal aylık prim hizmet belgelerinin SGK’ ya elektronik olarak verilebilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 

Bilindiği üzere; süresi içinde düzenlenen aylık prim hizmet belgeleri SGK’ya e-Sigorta sistemi üzerinden elektronik olarak verilirken, süresinde verilmeyen veya süresi dışında düzenlenen aylık prim hizmet belgeleri işyerinin bağlı bulunduğu SGK’nın ilgili birimine manuel olarak kağıt ortamında hazırlanarak elden veya veya posta kanalıyla gönderilerek verilebilmekteydi.

 

Yapılan düzenlemeyle 2008/10. Ay aylık prim ve hizmet belgesi ve sonrası dönemlere ilişkin olarak yasal verilme süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgeleri internet ortamından SGK internet sayfasında bulunan “e-SGK-İşveren-e-Bildirge v.2” menüsü üzerinden de verilebilecektir.

 

Süresi dışında düzenlenen aylık prim hizmet belgelerinin elektronik olarak gönderilmesi bir zorunluluk olmayıp, dileyen bu belgeleri eskiden olduğu gibi kâğıt ortamında da gönderebilecektir.

 

e-SGK-İşveren-e-Bildirge v.2” menüsü üzerinden sisteme kaydedilen süresi dışında düzenlenen belgelerin doğruluğu SGK tarafından incelemeye tabi tutulabilecektir

 

Bu belgeler SGK tarafından gerekli incelemenin yapılarak onaylanabilmesi amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu SGK ünitesinin onay ekranlarına düşecek ve ilgili ünite tarafından onaylanmasının ardından tahakkuk ve hizmet kayıtları oluşacak, belgeler için (B)-Yasal Süresi Dışında Verilmiş APHB kodu ile toplu onay yapılamayacaktır

 

Sisteme yüklenip denetime gönderilen belgelerin tahakkuk kısmı denetime sevkle birlikte oluşacak ve işverenlerce oluşturulan tahakkuk gecikme cezası ve gecikme zammının oluşmadan ödenebilecek olmakla birlikte bu tür belgelerin hizmet kayıtları denetim neticesine göre oluşturulacaktır

 

APHB’nin işleme alınmaması halinde ise, ödenen sigorta primleri işverenlere iade olacaktır. Sisteme kaydedilmiş belgelerin ne aşamada olduğu e-Bildirge v.2 ekranlarında bulunan “Şube Onayı Gerektiren Belge Durumları” menüsü üzerinden görülebilecektir.

 

SGK tarafından yapılan inceleme neticesinde, işverence sisteme kaydedilen belgenin tamamının işleme alınmayacağı ya da kısmi olarak işleme alınmaması gereken bir kısmının olduğu durumlarda belge SGK tarafından reddedilecek, reddedilen belgeler işveren ekranlarına düşecek ve işverenlerce sistemden silinerek veya düzeltme yapılarak tekrar onaylanabilecektir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi