×

Poşet Beyannamesi, Kitap Tesliminde KDV, Yeni İşe Alımlarda Prim Desteği Ve Cep Telefonlarında ÖTV Uygulaması Değişikliklerini İçeren 7166 Sayılı Torba Kanun Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır

7166 Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 22.02.2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun’la; geri kazanım katkı payının (poşet beyanı) beyanı ve ödenmesi (2872 sayılı Çevre Kanunu), basılı kitapların KDV’den istisna olması (3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu), yeni işe alımlarda işverene 3 ay prim desteği uygulaması (4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu), mobil telefonların ÖTV oranı uygulaması (4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu) ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü (6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu) konularında değişiklikler ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

Kanunla yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlar özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

 

Geri Kazanım Katkı Payı Beyanı (Poşetlere İlişkin Beyan) Ve Ödeme Süresinde Değişiklik

 

Kanunun 3. Maddesiyle, 2872 Sayılı Kanun’un Ek 11. Maddesinde yapılan değişikliğe göre; geri kazanım katılım paylarının ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilerek ve aynı ayın sonuna kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına; geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirleme, kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları dikkate alınarak il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde tespit etme, beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirleme, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirme, bu beyanların yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin verme ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir.

 

Kanunun 4. Maddesinde yapılan düzenlemeye göre, 2019 yılı Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24.04.2019 tarihine kadar beyan edilerek, beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları 30.04.2019 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

 

 

Basılı Kitap ve Süreli Yayınların Satışının KDV’den İstisna Edilmesi

 

Kanunun 7. Maddesiyle, KDV Kanunu’nun istisnalara ilişkin 13. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yapılan değişiklikle; Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere tüm basılı kitap ve süreli yayınların yayımcı, toptancı ve perakendeci dahil her aşamadaki teslimi KDV’den istisna edilmiştir.

 

Bu istisna tam istisna kapsamında olduğundan mükelleflerin bu teslimler nedeniyle yüklendikleri KDV'yi iade alma hakkı bulunmaktadır.

 

Uygulama 22.02.2019 tarihinden itibaren başlayacaktır.

 

 

 

 

Yeni İşe Alımlarda İşverene 3 Ay Destek Uygulaması

 

Kanunun 8. Maddesiyle; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 19. maddesine son fıkrasından önce gelmek üzere eklenen fıkrayla, 01.02.2019-30.04.2019 arasında yeni işe alınanlar için işverenlere destek uygulaması getirilmiştir.

 

Bu destekten yararlanabilmek için, 

 

  • 01.02.2019 ila 30.04.2019 tarihleri arasında,

 

  • 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları/döneminde en az sigortalı sayısına ilave olarak işe alınanların,

 

  • İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren 9 aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları halinde,

 

Bu maddede belirtilen prim desteği ile birlikte işe alındıkları ay dâhil 3 aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar,

 

İşsizlik sigortası fonundan karşılanmak üzere işverene destek olarak sağlanacaktır. 

 

Bu kapsamda işverene sağlanan ücret desteği, işverene ödenmeyip işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan 2019 Aralık ayı dahil tahakkuk etmiş veya edecek olan prim tutarlarına borçlarına mahsup edilecektir.

 

2018 yılında en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının tespiti, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirimi yapılan sigortalı sayısına bakılarak öğrenilecektir.

 

Örneğin, 2018 yılında en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısı 5 olan bir işverenin 2019 Mart ayında 1 kişiyi işe aldığında bu çalışan için aylık 30 x 67,36 = 2.020,80 TL olmak üzere, 3 ay için 2.020,80 x 3 = 6.062,40 TL ücret desteğine hak kazanacak ve bu tutar işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilecektir. 

 

Bu düzenlemenin usul ve esasları SGK tarafından yayımlanacak uygulama genelgesi ile netlik kazanacaktır.

 

 

Cep Telefonlarındaki ÖTV Oranı Uygulaması Değişikliği

 

Kanun'un 10. Maddesiyle; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 12. maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklikle; 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P numaralı cep telefonu ve telsiz telefon cihazlarıiçin ÖTV matrahları esas alınarak üç ayrı fiyat kategorisi belirlenmiştir.

 

Buna göre; 

 

1.200 liranın altında olanlar,

1.200 lira ile 2.400 lira arasında olanlar ve

2.400 liradan pahalı olanlar 

 

Şeklinde belirlenen fiyat gruplarındaki telefonların ÖTV oranları %25 olarak bırakılmış ancak Kanun'un 9. Maddesiyle; Cumhurbaşkanına bu cep telefonlarının ÖTV oranını %50'ye kadar artırmaya, yukarıda belirtilen ÖTV matrahlarındaki alt ve üst sınırları dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar çıkarmaya yetki verilmiştir.

 

 

 

 

İşyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı Görevlendirme Yükümlülüğü

 

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu geçici 4. Maddesine göre;

 

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde A sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 01.01.2020 tarihine kadar B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi;

 

Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 01.01.2019 tarihine kadar C sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi

 

kaydıyla yerine getirilmiş sayılmaktadır.

 

Kanunun 16. maddesi ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun geçici 4. Maddesinde yapılan değişiklikle; tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev yapan C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde hizmet verebilmekte olan B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının hizmet verme süreleri 01.07.2020 (kamu kurumları ve ellinin altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin hizmet alma yükümlülüğünün yürürlük tarihi) tarihine uzatılmıştır.

 

Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi