×

Kur Farklarında KDV, Hasılat Esaslı Vergilendirme ve Basılı Kitap ve Süreli Yayınların Tesliminde KDV İstisnası Uygulaması Gibi Konulara İlişkin 25 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği Yayımlandı.

25 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 23.03.2019 tarihli ve 30723 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğde; kur farkları, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin yenilenebilir ve diğer enerji tesislerinin inşasına ilişkin KDV istisnası, basılı kitap ve süreli yayınların teslimine yönelik KDV istisnası, 2019 (UEFA) Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarına yönelik teslimlere getirilen KDV istisnası ve hasılat esaslı vergilendirmeye ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmıştır.

 

Tebliğle KDV Genel Uygulama Tebliğinin bazı bölümleri değiştirilmiş olup yapılan düzenlemeler kısaca aşağıdaki gibidir:

 

 

Kur Farklarında KDV

 

7161 sayılı kanunun 18. maddesiyle yapılan değişiklikle KDV kanunun 24. Maddesine “kur farkları” ilave edilerek Kur Farkının KDV matrahına dahil olan unsur olduğu belirlenmişti. 

 

KDV Genel uygulama Tebliğinin ilgili bölümüne (GUT) (I/B-11.2.) bölümüne fiyat farkları ibaresinden sonra gelmek üzere “kur farkları” ibaresi eklenerek kanunla GUT uyumlaştırılmıştır.

 

Buna göre, bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek belirlendiği işlemlerde, bedel kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkları KDV matrahına dahildir. 

 

Matraha dahil olacak kur farklarının hesabında, mal ve hizmet bedeline isabet eden kur farkları dikkate alınır, hesaplanan KDV’ye ilişkin ortaya çıkan kur farkları matraha dahil edilmez.

 

KDV Genel uygulama Tebliğinin (II/A-8.9) bölümünün üçüncü paragrafının sonuna eklenen “Ancak, iade talep dilekçesinin verildiği tarihten sonra imalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farklarına ilişkin olarak iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmaz.” ibaresi ile 3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kaydıyla teslimlerde Tecil-Terkin Uygulaması kapsamında iade talep dilekçesinden sonra imalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farklarına ilişkin olarak iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılamasına gerek olmadığı açıklanmıştır.

 

 

Yenilenebilir Ve Diğer Enerji Tesislerinde İstisna

 

KDV Genel uygulama Tebliğinin (II/B-13.) ve (II/B-13.1.2.) bölümlerine eklenen “, Yenilenebilir ve Diğer Enerji” ibareleri ile 01.04.2018 tarihinden itibaren Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak inşaat işleri nedeniyle uygulanan KDV istisnası kapsamına yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri amacıyla yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları da dahil edilmiştir.

 

 

Basılı Kitap ve Süreli Yayınların Tesliminde İstisna

 

Bilindiği üzere; 7161 sayılı Kanunun 17. maddesiyle KDV Kanununun istisnalara ilişkin 13. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi KDV’den istisna edilmişti.

 

Bu tebliğde basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde KDV istisnasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. 

 

Buna göre; 

 

İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların (ikinci el olanlar dahil) yurt içindeki her safhada tesliminde ve ithalinde uygulanacaktır.

 

Poşetlenerek satılan basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde istisna uygulanmaz.

 

Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, hikaye ve romanlar (foto roman, çizgi roman dahil), yemek kitapları, kitap şeklindeki harita ve atlaslar, soru ve bilgi bankası kitapları, mevzuat seti kitapları da istisna kapsamındadır.

 

Boyama defterleri, kitap şeklinde olmayan yaprak testler, mevzuat setlerinin güncellenmesi amacıyla gönderilen föyler, ciltli takvim, kartela, ezber kartları, kataloglar, broşürler gibi yayınlar kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden bunların teslimi istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

Elektronik kitap (e-kitap) ile süreli yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap ve süreli yayın okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde istisna uygulanmayacaktır.

 

İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların teslimine ilişkin olup, bunların basımına ilişkin alınan mal ve hizmetler KDV’ye tabi değildir.

 

Program şeklindeki mevzuat bilgi bankası, soru bankası, online test ve benzerleri ile CD veya flash bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan görüntülü eğitim setleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, bunların satışı istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

3065 sayılı Kanunun (13/n) maddesinde yer alan düzenleme tam istisna mahiyetindedir. İstisna kapsamında teslim yapanların düzenledikleri fatura ve benzeri belgelerde KDV gösterilmez ve “3065 sayılı KDV Kanununun (13/n) maddesi hükmü gereğince KDV hesaplanmamıştır.” ibaresine yer verilecektir.

 

Teslim bedeline bakılmaksızın basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde ve ithalinde istisna uygulanacaktır. Böylece 7166 sayılı Kanunun 7. maddesi ile bu istisna için getirilen 100 TL had sınırı kaldırılmıştır.

 

Basılı kitap ve süreli yayınların teslimi KDV istisnası, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere 22.02.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

 

İmalat Sanayii Yatırımlarına İlişkin Teşvik Belgesi Kapsamında Yapılan Bina-İnşaat Harcamalarına Sağlanan KDV İadesi Teşviki

 

3065 sayılı Kanunun geçici 37. Maddesindeki imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki imalatçı firmalara tanınan ve inşaat işleri yatırımları nedeniyle yüklenilerek 2017, 2018 ve 2019 yıllarının altı aylık dönemlerinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV istisnası, Cumhurbaşkanı kararı ile 2019 yılında da uygulanacaktır.

 

 

2019 UEFA Süper Kupa ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Müsabakaları Kapsamında Yapılacak Teslim ve Hizmetlerde İstisna

 

7162 sayılı Kanunun 6. maddesi ile KDV Kanuna eklenen geçici 40. madde kapsamında 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali kapsamında yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifalarının KDV’den istisna olduğu belirtilmişti.

 

Tebliğde bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş, hangi teslim ve hizmetlerin kapsamda olduğu açıklanmış olup istisna uygulaması nedeniyle iadeye hak kazananlar için iade uygulaması da açıklanmıştır.

 

 

Hasılat Esaslı Vergilendirme

 

7104 sayılı Kanunun 12. maddesiyle KDV Kanunun yeniden düzenlenen 38. maddesinde; Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektörlerde hasılat esaslı vergilendirmenin uygulanabileceği belirtilmiş, 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belediyeler tarafından ruhsat verilen toplu taşıma hizmeti sunan ve gelirlerinin tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla tahsil eden otobüs işletmelerinin il sınırları içinde, otobüsle yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetleri hasılat esaslı vergilendirme kapsamına alınmış ve bu usule göre hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmişti.

 

Hasılat esaslı vergilendirme kapsamında vergilendirilmek isteyen mükellefler, bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak bu usule geçmeyi talep edecekler ve vergi dairesi tarafından başvurular incelenerek, mükellefin bilgileri kontrol edilerek şartları sağlayanlara, bu kapsamda vergilendirilmelerinin uygun görüldüğü yazı ile bildirilecektir.

 

Bildirimin tebliğ edildiği tarihi içine alan vergilendirme dönemini takip eden dönemden itibaren kapsama girmiş olacaklar ve hesaplayacakları KDV’yi hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre aylık vergilendirme dönemleri itibarıyla beyan edeceklerdir. Bu usule geçen mükellefler hasılat esasına geçtikleri dönemden itibaren iki yıl boyunca bu usulden çıkamazlar.

 

Tebliğde, bu usulüne tabi mükelleflerin hesapladıkları vergiyi 4 No.lu KDV Beyannamesi ile vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi dördüncü günü akşamına kadar beyan edip ve aynı ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar ödemeleri gerektiği belirtilmiştir.

 

Hasılat esaslı vergilendirme usulüne tabi mükellefler kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen faturada ve benzeri belgelerde gösterilen KDV ile 2 No.lu KDV beyannamesiyle tevkif suretiyle ödedikleri KDV ve ithal ettikleri mal ve hizmetler dolayısıyla ödedikleri KDV’yi indirim konusu yapamaz, işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları katma değer vergisini gelir olarak dikkate alırlar. 

 

Bu usule tabi olan mükelleflerin düzenleyecekleri belgelerde hesaplanan KDV tutarları, KDV mükellefi alıcılar tarafından genel esaslara göre indirim konusu yapılabilecektir.

 

Bu uygulama 01.03.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi