×

Köprü Cezalarının İptali, Hurda Araç ÖTV Teşvikinin Artırılması gibi Değişiklikleri İçeren 7176 Sayılı Torba Kanun Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

7176 Bazı Kanunlar ile 635 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 12.06.2019 tarih ve 30799 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun’la; 13 farklı kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklikler ve düzenlemeler yapılmıştır. Kanunla esas olarak kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çeşitli konularda kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amaçlanmıştır.

 

Kanunla yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlar özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

 

Kültür Bakanlığı Döner Sermayesine Kurumlar Vergisi Muafiyeti Getirilmesi

 

Kanunun 1. maddesiyle, Kültür Bakanlığı Döner Sermayesine Kurumlar Vergisi Muafiyeti getirilmiştir.

 

Bu muafiyetin, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerine şümulü yoktur.

 

 

Rödovansçıların Yer Altındaki Maden İşlerinde Maliyet Artışlarına Destek Verilmesi

 

Kanunun 8. maddesiyle, 3213 sayılı Maden Kanunu geçici 29. Maddesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının ihale veya rödovans sözleşmesi yolu ile iş yaptırdığı rödovansçıların yer altındaki maden işlerine ilişkin sözleşmelerde mevzuat değişikliği sebebiyle meydana gelen maliyet artışlarının tamamının (fiyat farkı olarak) ödenmesi yerine, maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilmesi, destek tutarlarının belirlenmesinde kömür fiyatlarının değişiminin de dikkate alınması ve maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin esas ve usullerin belirlenmesinde 4735 sayılı Kanun kapsamında imzalanan sözleşmeler için Kamu İhale Kurumunun teklif usulünün kaldırılması düzenlenmiştir.

 

 

15 Temmuz Şehitler Köprüsünden Geçen Kişilere Verilen İdari Para Cezalarından Belirli Tarih Aralığı İçin Vazgeçilmesi

 

Kanunun 15. maddesiyle, 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanuna eklenen geçici 5. Maddeyle; 01.01.2019 tarihinden  12.06.2019 tarihe  kadar,  araç sınıfları itibarıyla  kullanılması  yasak olan  15  Temmuz Şehitler Köprüsünden geçilmesi nedeniyle 6001 sayılı Kanun’un 30. maddenin ikinci fıkrası uyarınca kesilen idari para cezası 12.06.2019 tarihinden sonra verilmeyecek, verilmiş  olanlar tebliğ  edilmeyecektebliğ  edilmişlerin tahsilatından vazgeçilecek, varsa yapılmış itirazlar veya açılmış davalar hakkında resen karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek, yargılama  ve  takip giderleri  taraflar  üzerinde bırakılacak ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecektir. 

 

Söz konusu cezalar kapsamında 12.06.2019 tarihten önce yapılan ödmeler 31.08.2019 tarihi sonuna kadar başvurulması halinde 30.09.2019 tarihine kadar red ve iade edilecektir.

 

 

Tütün Ticaretine İlişkin Getirilen Kısıtlama, Düzenleme Ve Ceza Hükümlerinin Ötelenmesi

 

Kanunun 18. Maddesiyle; 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 123. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “1/7/2019” ibaresi “1/7/2020” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece, tütün ticareti ve makoron, sarma tütün, izinsiz tütün ticaretine ilişkin getirilen kısıtlama, düzenleme ve ceza hükümleri bir yıl ötelenmiştir. 

 

 

Hurdaya Ayrılan Veya İhraç Edilen Araçlarda ÖTV İndirimi Tutarının Artırılması

 

Kanunun 19. maddesiyle, 7103 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi ile getirilen 16 ve daha büyük yaştaki otomobil, panelvan, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır çekicisi cinsi araçların ihraç edilmesi veya hurdaya ayrılmasına bağlı olarak aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinden terkin edilecek azami 10.000 TL’lik ÖTV Tutarı 7176 sayılı kanunla 12.06.2019 tarihinden itibaren 15.000 TL’ye yükseltilmiştir.

 

AR-Ge Merkezlerinde Kamu Görevlisi Olmayan Uzmanların Da İstihdamına Yönelik Düzenleme

 

Kanunun 20. maddesiyle, 03.06.2011 tarihli ve 635 sayılı Yükseköğretim Kurumlarının Araştırma ve Geliştirme Projelerinin Karşılanması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin adı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Araştırma, Geliştirme, Yenilikçilik ve Girişimcilik Faaliyetlerinin Karşılanması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” şeklinde değiştirilmiş ve AR-Ge merkezlerinde kamu görevlisi olmayan uzmanların da istihdamına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. 

 

 

Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı olmak için sınav hakkı verilmesi

 

Kanunun Geçici 1. maddesiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığında görevli, sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapan, uyarma ve kınama hariç son üç yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan bazı personel için Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı olmak için sınav 12 Haziran 2019 tarihinden itibaren beş yıl içinde iki sınav hakkı verilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

 

Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi