×

1. Vergi Levhalarının Sistemden Alınması Bilindiği üzere, 27 Mayıs 2011 tarih ve 27948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılmış olup, vergi levhası alma ve bulundurma

  1. Vergi Levhalarının Sistemden Alınması

 

Bilindiği üzere, 27 Mayıs 2011 tarih ve 27948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılmış olup, vergi levhası alma ve bulundurma mecburiyeti devam etmektedir. 

 

Buna göre :

 

Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.

 

Vergi levhaları gelir vergisi mükellefleri tarafından (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) 1 Nisan’dan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından ise 1 Mayıs’tan itibaren, 31 Mayıs günü sonuna kadar internet vergi dairesinden yazdırılabilecektir. Mükellefler vergi levhalarını, bizzat kendileri veya yetki almış olup bağımsız çalışan meslek mensupları aracılığıyla alabileceklerdir.

 

Bu şekilde alınan vergi levhaları vergi daireleri veya 3568 Sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensupları tarafından tasdik edilmeyecektir.

 

Meslek mensupları da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacaklardır.

 

Vergi levhası almak mecburiyetinde olanlar vergi levhalarını iş yerlerinin; merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde, taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında, yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır. İş yerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu yoktur.

 

 

  1. Yabancı Sermayeli Şirket Ve İrtibat Bürolarının Bildirim Yükümlülüğü

 

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’na istinaden yayımlanan Uygulama Yönetmeliği’ nin 6. maddesine göre; Ekonomi Bakanlığının, yabancı ülke kanunlarına göre kurulmuş şirketlere, Türkiye'de ticari faaliyette bulunmamak kaydıyla irtibat bürosu açma izni vermeye ve bu izinlerin süresini uzatmaya yetkili olduğu hükmü yer almaktadır. 

 

Yönetmeliğin 8. maddesinde ise yabancı yatırımlarla ilgili ve istatistik amaçlı olarak kullanılacak bilgilerin yabancı sermayeli şirketler ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi hakkında bilgiler yer almaktadır.

 

Buna göre; kuruluş izni alan irtibat bürolarının, vergi dairesine kayıt belgesinin ve büro ile ilgili kira sözleşmesinin bir örneğini en geç 1 ay içinde Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne (Genel Müdürlük) göndermeleri gerekmektedir. Bürolar adres, büro yetkilisi/yetkilileri veya yabancı şirketin unvan değişikliklerini, değişikliğin gerçekleşmesinden itibaren en geç 1 ay içinde, yeni adresi gösterir kira sözleşmesi, yeni atanan kişiye ilişkin yetki belgesi ya da yabancı şirketin unvan değişikliğine ilişkin belge/belgeler ile birlikte Genel Müdürlüğe bildirirler.

 

Bu kapsamda,

 

  • Yabancı sermayeli şirketlerin yönetmelik ekinde yer alan Faaliyet Bilgi Formunu (Ek-1) bilanço ve gelir tablosu ile birlikte her yıl Mayıs ayı sonuna kadar,

 

  • İrtibat bürolarının faaliyetlerine ilişkin Bilgi Formunu (Ek-4) yine Mayıs ayı sonuna kadar,

 

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne göndermeleri gerekmektedir. Bu formların www.hazine.gov.tr adresinden temin edilmesi mümkündür.

 

Bu formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarının süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilir.

 

İrtibat bürolarının faaliyetlerini sona erdirmesi durumunda ise kapatma işlemi için, ilgili vergi dairesinden alınacak iş bırakma yoklama fişinin Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekmektedir. Bürolar, kapanış ve tasfiye sonucunda oluşan bakiye haricinde, transfer talebinde bulunamazlar.

 

Yabancı sermayeli şirketlerin, yukarıda belirtilen Formlar dışında, yabancı ortakların sermaye hesabına yaptıkları ödemeleri gösteren Sermaye Bilgi Formunu(EK-2)ödemeyi izleyen en geç bir ay içinde, hisse değişikliklerini içeren Hisse Devri Bilgi Formunu (EK-3) ise hisse değişikliğini izleyen bir ay içinde gönderme yükümlülükleri de bulunmaktadır.

 

 

  1. Veraset Ve İntikal Vergisi Birinci Taksidi Ödemesi

 

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 19. maddesine göre veraset ve intikal vergisinin, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki (toplam 6) eşit taksitte ödenmesi gerekir. Yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile futbol müsabakalarına ve at yarışlarına ait müşterek bahisler dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde ödenmek zorundadır.

 

  1. Emlak Vergisi Birinci Taksidi Ödemesi

 

Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca emlak vergisi birinci taksitinin Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekir. İkinci taksitin ise Kasım ayı içinde ödenmesi zorunludur. Ödenmesi gereken emlak vergisinin % 10’u oranında hesaplanacak Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’nın da emlak vergisi taksitleri ile birlikte ödenmesi gerekir. 

 

Aynı zamanda işyerlerine ait çevre temizlik vergisi tutarının da emlak vergisi taksit süreleri içinde ödenmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturalarında ayrıca gösterilmek suretiyle tahsil edilmektedir.

 

Belediyeler, ödenmesi gereken emlak vergisi tutarlarını, emlak sahiplerine bildirmedikleri için emlak vergisi mükelleflerinin, ödemeleri gereken vergiyi belediyelerden öğrenmeleri ve belediyelerin hesapladıkları vergiyi kontrol ettikten sonra ödeme yapmalarını öneririz. Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, belediyenin banka hesabına da yatırılabilir. Emlak vergisinin posta çeki ile ödenmesi de mümkündür. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip emekliler, gaziler, özürlüler, şehitlerin, dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayanlar için bina vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak, yani bunlar 2019 yılında da emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

 

 

  1. 15 Milyon USD Ve Üzeri Döviz Kredisi Kullanan Mükelleflere Merkez Bankasına Bildirim Ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu

 

17.02.2018 tarihli 30335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalara müteakip hesap döneminden itibaren veri formu ile talep edilen bilgileri bildirim yükümlülüğü getirilmiştir.

 

Bildirim Sistemik Risk Veri Takip Sistemi (tcmbverigov.tr) üzerinden yapılacaktır.

 

Bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin TMS’lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS’lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacaktır.

 

Kredi tutarlarının ABD doları karşılığı ise ilgili dönemin son iş gününe ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan döviz alış kuru kullanılarak belirlenecektir.

 

Bildirimle yükümlü olan firmanın, yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredileri toplamı Bankaca tanımlanan sınırın altında kalması durumunda, müteakip yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erecektir. 

 

Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden birinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır.

 

Bildirim yükümlülüğü olan firmalara, yükümlülüklerinin başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde Kamu Gözetim Kurumundan yetki almış bir bağımsız denetçi ile denetim sözleşmesi yapma zorunluluğu getirilmiştir.

 

Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanacaktır.

 

Dolayısıyla bağımsız denetim firmaları denetledikleri firmaların 2018 yılına ilişkin ilgili verilerinin bağımsız denetim raporunu 31 Mayıs 2019 tarihine kadar KGK’ya ve TCMB’ye bildirimle yükümlüdür.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi