×

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Hazırlanan 7099 sayılı Torba Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

7099 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “ 10.03.2018 tarih ve 30356 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Kanun'la dış ticaret işlemlerinden şirket kurulumuna, yapı izinlerinden belediye işlemlerine, tapu işlemlerinden KOBİ’lerin finansmana erişimlerine kadar yatırımla ilgili birçok alanda kolaylıklar getirilmekte ve yabancı yatırımcıların süre, maliyet ve prosedür anlamında karşılaştıkları idari ve bürokratik süreçlerinde iyileştirilme öngörülmektedir.

 

Kanun’la getirilen düzenlemeler özet olarak aşağıda açıklanmıştır.

 

- Kamu kurum ve kuruluşları, kredi kuruluşları, bankalar, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile tarım kredi kooperatiflerince açılan veya açılacak tüm borç ve kredilere karşılık teminat gösterilen taşınmazların ipotek işlemleri, tarafların istemi halinde, taraflarınca imzalanan kredi veya borç sözleşmesine istinaden tapu müdürlüklerinde tapuya tescil olunabilecektir.

 

Borçlu ve kefiller ile alacaklı arasındaki kredi veya borç sözleşmelerinin, tapu müdürlüklerince resmi senet düzenlenmeden, ilgilileri tapu müdürlüklerinde bizzat talepte bulunmadan tapuya tesciline imkan sağlanmıştır.

 

-Daha önce noterden yaptırılan Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında yaptırmak zorunda oldukları defter tasdikleri, ticaret sicili müdürlüklerine yaptırılacaktır.

 

-Kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemleri Harçlar Kanunu'ndaki harçlardan muaf hale getirilmiştir.

 

-Yapı kullanma izin belgesine bağlanan binaların cins değişikliğine ilişkin tescil bildirimi ve eki belgeleri, bu belgeleri düzenlemeye yetkili idareler tarafından kadastro müdürlüklerine gönderilerek, gerekli teknik işlemler tapu ve kadastro idarelerince tamamlanacaktır.

 

-Kooperatif kurulurken ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması zorunluluğu kaldırılarak ana sözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanmasına imkan verilmiştir.

 

-Ayrıca kooperatif Yönetim Kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılınanların adlarını, imzalarını da artık noterde onaylatmasına gerek kalmadan ticaret siciline bildirebilecektir.

 

-Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde umumi hizmet alanlarında yapılacak kazı işlemleri için belediyece verilecek altyapı kazı izni, harca tabi hale getirilmiştir.

 

 

-Gümrük Kanunu’nda yapılan değişiklikle; Türkiye ile diğer ülkeler arasında deniz ve hava yoluyla yapılan eşya ve yolcu taşımalarında yararlanılan deniz ve havalimanlarını işleten kuruluşlar ile geçici depolama yeri işleticileri; gümrüklü sahalarda bulunan eşya ile ilgili tahmil, tahliye, ardiye gibi masraflar için azami sınır uygulamasına geçilerek dış ticaret işlemlerinde depolama maliyetleri düşürülmüştür.

 

-Yapı denetim kuruluşlarının görevleri arasında olan yapı ruhsatının imzalanması yükümlülüğükaldırılarak bürokrasinin azaltılması ve yapı ruhsatı işlemlerinin basitleştirilmesinin sağlanmıştır. Yapı denetim kuruluşları öncelikle risk bazlı denetim yapacaklardır.

-Şirket kuruluşlarında ticaret sicil memurluklarına yapılan bildirim SGK’ya yapılmış sayılacaktır ve ayrıca SGK’ya işyeri bildirgesi verilmeyecektir.

 

-SGK her türlü bilgi ve belgeyi bilgi işlem ortamında oluşturmaya, bu şekilde hazırlanacak bilgi ve belgeleri sadece internet ve benzeri iletişim ortamından ilgili kişilere verilmesini kararlaştırmaya yetkili kılınmıştır.

 

-Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı ve tüzel kişi ise unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzalarını da sicil müdürlüğüne verebilecektir. Böylece imza sirküleri noter huzurunda değil sicil müdürlüklerinde çıkartılacaktır.

 

İmza beyanı, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilir.

 

- Şirket kuruluşu ve sermaye artırımlarında zorunlu olan sermayenin en az yüzde yirmi beşinin ödenmesi şartı Limited şirketlerde Kaldırılmıştır.

 

- KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişebilmesi amacıyla taşınır rehini kanunu değiştirilerek her türlü taşınır ve hak üzerinde rehin hakkı kurulabilmesine imkan sağlanmıştır. Rehin edilen taşınır varlığın gelecekteki her türlü faiz, sigorta gibi hukuki getirileri ile doğal ürün ve ikamesi mallar, taşınır varlık ile birlikte doğrudan rehin kapsamına girecektir.

 

Bu değişikliklerden bir kısmı (2, 17, 24, 25, 26’ncı maddeler dışındaki maddeler) kanunun yayım tarihi olan 10.03.2018 tarihinde, bir kısmı (2, 24, 25, 26’ncı maddeler) 15.03.2018 tarihinde 17’nci madde ise kanunun yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecektir. 

 

Söz konusu kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi