×

Türmob Tarafından Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği Yayımlandı.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından hazırlanan“Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği”  23.06.2018 tarih ve 30457 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yönetmelikte, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin,  yaşam boyu öğrenme sürecini benimsemelerini, uzmanlık alanları, üst unvanlar ve yeni iş alanları için hazırlanmalarını, uygulama, mevzuat ve yöntem bilgilerinde yeterli ve yetkin olmalarını, müşterilerine ve diğer paydaşlara yüksek kaliteli hizmet sunmaları için mesleki yetkinliklerini artırmaları ve geliştirmelerini sağlamak; sürekli mesleki gelişim fırsat ve kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak; kamu çıkarının korunması ve kamu güveninin sağlanması için mesleki yeterliklerini geliştirmek ve korumak; mesleki standartlar ile etik kurallara uyumunu tesis ve teşvik etmek üzere gerçekleştirilecek katılımı zorunlu eğitim faaliyetlerini, bu faaliyetlerin gerçekleştirilme yöntemlerini, zorunlu eğitim faaliyetlerine katılmama halinde uygulanacak yaptırımlar açıklanmıştır.

 

Yönetmelik SMMM ve YMM'lerin çalışma yeri, çalışma şekli ve çalışma unvanı ne olursa olsun, tamamının, meslek ruhsatlarını edindikleri günden başlayarak, meslekle ilişiklerinin kesildiği güne kadar tabi olacakları geliştirme eğitimine ilişkin düzenlemelerini kapsamaktadır.

 

Buna göre; Tüm Meslek mensupları ruhsatlarını aldıkları yılı takip eden yılın ilk gününden başmak üzere mesleği bırakana kadar yılda en az 30 saatlik ve her üç yılda en az 120 saatlik sürekli mesleki geliştirme eğitim programlarına düzenli olarak katılmak zorundadır.

 

Üç yıllık dönemde 120 saatin üzerinde mesleki gelişim eğitimi alınması halinde, bu eğitimler izleyen üç yıla devredilmez.

 

Bu eğitim programları;

 

 Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi (SMGM)’ye akretide olmuş kurum ya da kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek kurs, konferans, seminer, sempozyum, araştırma çalışmaları vb. etkinlikler,

 

- Akredite olmuş meslek ile ilgili teknik komitelere ve komisyonlara katılım ve görev alma,

 

- Konferans, sempozyum vs. etkinliklere konuşmacı olarak katılma ya da bildiri sunma, toplantı moderatörlüğü

 

Gibi programlardır.

 

Bu faaliyetlere katılan meslek mensuplarının, eğitime devam durumu, SMGM tarafından dijital ortamda merkezi sistemle izlenir ve odalar, eğitim etkinliklerine katılan meslek mensupları için eğitim sicili oluştururlar.

 

Eğitimine tabi meslek mensuplarına, her bir üç yıllık eğitim süreci için, ilk yılın tamamlanmasından itibaren kayıtlı oldukları oda tarafından "Eğitim Sertifikası" verilir ve bu sertifikanın meslek ruhsatı ile birlikte işyerlerinin görülebilecek yerlerinde asılı bulundurulması zorunludur.

 

Sürekli mesleki geliştirme eğitiminde en az sürelerin yerine getirilmesi konusunda; Uzaktan Eğitim, Yüz Yüze Eğitim ve Sürekli mesleki geliştirme eğitim programları kapsamında değerlendirilecek mesleki eğitim ve sürekli mesleki eğitim programlarına katılarak bu zorunluluğu tamamlayabilecektir.

 

Eğitim programlarına katılmayan meslek mensupları hakkında Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır ve katılım zorunluluğu yerine getirilinceye kadar, çalışanlar listesine kayıtlı meslek mensuplarının büro tescil belgeleri vize edilmez, çalışanlar listesi kayıt ve faaliyet belgesi alma talepleri yerine getirilmez ve stajyer mentorluğu yapamazlar.

 

Yönetmelik yayım tarihi olan 23.06.2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi