×

Bir Senden Bir Benden Prim Desteğine İlişkin 2018/21 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 20.06.2018 tarihinde 2018/21 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Genelge’de; imalat sektöründe faaliyet gösteren 1 ila 3 çalışanı olan özel sektör işverenlerine verilecek prim desteğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

 

Bilindiği üzere; 27.03.2018 tarih ve 30373 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı “Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” un 43 üncü maddesi ile 4447 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 20 nci Maddesi ile imalat sektöründe faaliyet gösteren ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektöre ait işyerlerine belirli şartlarla  2018 yılı Aralık ayı/dönemine kadar geçerli olmak üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacağı ve destek tutarının İşsizlik Sigortası Fondan karşılanacağı belirtilmişti.

 

2018/21 Sayılı SGK Genelgesi ile bu uygulamanın usul ve esasları açıklanmıştır.

 

 

Buna göre; sigortalı yönünden aranılan şartlarda sigortalıların;

 

  • 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olmaları,

 

  • 1/1/2018 ila 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması,

 

  • İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,

 

  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,

 

  • İşe giriş tarihi itibarıyla işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olmaması,

 

gerekmektedir.

 

 

İşyeri yönünden aranılan şartlar ise İşyerinin;

 

  • İmalat sektöründe faaliyet göstermesi (Nace Rev.2 Faaliyet Sınıflaması C Kısmı) ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektör işverenine ait olması,

 

  • İşyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması,

 

  • Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

 

  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK'ya verilmesi,

 

  • Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

 

  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

 

gerekmektedir.

 

İşyerleri, 2017 yılındaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak istihdam edecekleri en fazla iki sigortalı için bu teşvikten yararlanabilecektir.

 

Destekten yararlanmakta olan işverenler; destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaktır.

 

Bu teşvikten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5 puanlık prim indirimi ile 6 puanlık prim indirimi dışındaki diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz.

 

2018 yılında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce kanun kapsamına alındığı halde 2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri, bu destekten yararlanamaz.

 

 

Bu destekten faydalanmak için e-SGK kanalından başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular sgk.gov.tr adresinden ulaşılan e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama/4447 Sayılı Kanun Geçici 20. Madde (Bir Senden Bir Benden Prim Desteği)” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi