×

4447 sayılı Kanunun Geçici 19. Maddesine Göre İlave İstihdam Desteğine İlişkin 2018/22 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 22.06.2018 tarihinde 2018/22 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Genelge’de; ilave istihdam sağlayacak özel sektörde faaliyet gösteren işverenlere verilecek prim ve vergi desteğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

 

Bilindiği üzere; 27.03.2018 tarih ve 30373 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı “Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” un 42. maddesi ile 4447 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 19. Maddesi özel sektöre ait işyerlerine belirli şartlarla 31.12.2020’ye kadar prime esas kazanç tutarları üzerinden ödeyecekleri primler ile damga vergisi ve gelir vergisinin tamamının devlet tarafından karşılanacağı                                       ve bu destek tutarlarının İşsizlik Sigortası Fondan karşılanacağı belirtilmişti.

 

 

2018/22 Sayılı SGK Genelgesi ile bu uygulamanın usul ve esasları açıklanmıştır.

 

 

DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI

 

SİGORTALI İÇİN

 

Buna göre; sigortalı yönünden aranılan şartlarda sigortalıların;

 

  • İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a, b ,c kapsamında (SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı) sigortalılıklarının bulunmaması,

 

  • 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olması,

 

  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,

 

gerekmektedir.

 

 

İŞVEREN İÇİN

 

İşyeri yönünden aranılan şartlar ise İşyerinin;

 

  • özel sektör işverenine ait olması,

 

  • İşyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması,

 

  • Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

 

  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK'ya verilmesi,

 

  • Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

 

  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

 

  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

 

gerekmektedir.

 

 

YARARLANAMAYACAK OLANLAR

 

Kamu Kurumları,

 

4734 Sayılı İhale kanununa tabi olarak yapılan ihaleli işlerde,

 

Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler,

 

Yurt dışında çalışan sigortalılar,

 

Bu teşviklerden yararlanamaz.

 

 

DESTEK TUTARI

 

Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır.

 

İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 5.412 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06-TL ila 2.029,50-TL) ile 121,95 TL’lik damga vergisi ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01-TL ila 2.151,45-TL)

 

Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı (Asgari Ücret 2.029,50-TL) üzerinden hesaplanacak tüm primler (761,06-TL) ile 121,95-TL’lik damga vergisi ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01-TL)

 

 

DESTEK SÜRESİ

 

2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

 

 

EK KURALLAR

 

1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında ilk kez 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırmayan işleri; 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.

 

Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamaz.

 

Bu kapsamda karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

 

 

 

 

 

BAŞVURU ŞEKLİ VE ZAMANI

 

Çalışanın sigorta işe giriş bildirgesini normal olarak verildikten sonra bu destekten faydalanmak için e-SGK kanalından başvuru yapılması gerekmektedir.

 

Başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan;

 

-İmalat veya bilişim sektörü için “17103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (İmalat veya bilişim sektörü)”

 

- Diğer sektörler için ise “27103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (Diğer sektör)” menüsü vasıtasıyla

 

sigortalıların sisteme tanımlanması sağlanarak yapılacaktır.

 

Aylık prim ve hizmet belgesi verilirken; bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerince destek kapsamına giren sigortalılar için 17103 kanun numarası, diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerince destek kapsamına giren sigortalılar için 27103 kanun numarası seçilmek suretiyle Kuruma verilecektir.

 

Sigortalılara ilişkin tanımlama işleminin buradan onaylanması halinde, bu nitelikteki sigortalılar için sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.

 

Ancak kapsama giren sigortalının, işe alındığı tarihten önceki takvim yılına ilişkin ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırıldığı hususunu işverenlerin takip etmesi gerekmekte olup, anılan maddede yer alan destekten bu sebeple yersiz yararlanan işverenlerin listesi Kurum sistemlerinden alınarak, daha önce İşsizlik Sigortası Fonundan yersiz olarak karşılanmış prim tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenlerden tahsil edilecektir.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi